Животопис Епископа зворничко-тузланског г. Фотија

Животопис Епископа зворничко-тузланског г. Фотија
Животопис Епископа зворничко-тузланског г. Фотија
Животопис Епископа зворничко-тузланског г. Фотија
Животопис Епископа зворничко-тузланског г. Фотија

Новоизабрани Епископ зворничко-тузлански г. Фотије свечано је устоличен у недељу, 17. септембра 2017. године, у Саборном храму Пресвете Богородице у Бијељини.

Светом архијерејском Литургијом началстовао је Његова Светост Патријарх српски г. Иринеј уз саслужење више архијереја Српске Православне Цркве.

Епископ Фотије (Сладојевић) је рођен 1. фебруара 1961. године у Дујаковцима, Општина Бања Лука, БиХ. Основну школу завршио је у Чуругу, а средњу техничку школу у Новом Саду. Године 1988. дипломирао је на Богословском факултету у Београду. Следеће две године проводи на постдипломским студијама у Ерлангену у Немачкој. По повратку из Немачке, на празник Светог Димитрија 1990. године прима моначки чин у манстиру Ковиљу у Епархији бачкој. Исте године, на празник Светог архангела Михаила, Епископ бачки Иринеј рукополаже га за јерођакона, а на празник Светог Саве 1991. године за свештеномонаха.

У периоду од 1992. до 1993. године јеромонах Фотије је свештенослужитељ у манастиру Бођани, а наредних пет година (1993.-1998.) ради као професор у Богословији Светог Арсенија у Сремским Карловцима, где га и затиче избор за Епископа далматинског.

Епископ Фотије хиротонисан је 1999. године, на Духове, у Саборној цркви у Сремским Карловцима, а за Епископа далматинског устоличен је на празник Светог апостола Луке и Светог Петра Цетињског, 31. октобра исте године у Саборној цркви у Шибенику. 

По одлуци Светог Архијерејског Сабора 2000. године епископ Фотије бива постављен за в.д. ректора обновљене Богословије Света Три Јерарха у манастиру Крка.

У периоду његовог архипастирствовања Епархијом далматинском почиње обнова црквеног живота и црквених објеката, а оживљава и издавачка и катихетска делатност. Посебну пажњу епископ Фотије је посветио хуманитарном раду са повратницима и народом у ратом опустошеним подручјима Епархије далматинске.

На редовном заседању Светог Архијерејског Сабора Српске Православне Цркве епископ Фотије је изабран за Епископа зворничко-тузланског са седиштем у Бијељини.

Верски мозаик Србије: Разговор са Владиком далматинским и изабраним зворничко-тузланским Фотијем

РТС 2, недеља 17. септембар у 11,30 часова

Прослава седамстогодишњице од оснивања манастира Крупе и одлука Светог Архијерејског Сабора Српске Православне Цркве, којом је Његово Преосвештенство Епископ далматински г. Фотије, после дводеценијског старања о православнима у Далмацији, изабран за Епископа заворничко-тузланског била је повод екипи „Верског мозаика Србије“ да сними разговор са једним од богословски најобразованијих српских архијереја.

У веома садржајном разговору Фотије говори о приликама у Далматинској епархији, обнављању Богословије у Крки, као и смислу православног богословског образовања. Уз пуно биографских података гледаоци ће имати прилику да упознају личност Владике Фотија, његову укорењеност у Свето Предање и живу веру коју делима исповеда, да је Бог наша снага и наш ослонац.

Интервју је снимљен у манастиру Крупи. Разговор је водио др Владан Таталовић, професор Богословског факултета у Београду.