Устоличење Патријарха етиопског


Новоизабрани Патријарх Етиопске (дохалкидонске) Православне Цркве Матија свечано је устоличен у Саборној цркви у Адис Абеби, главном граду Етиопије, у недељу 3. марта ове године.

Чину устоличења присуствовали су: у име Васељенског патријарха  г. г. Вартоломеја Његово Високопреосвештенство Архиепископ тијатирски и велико-британски г. Григорије заједно са професором г. Андреасом Јоану; у име Блажењејшег Патријарха александријског и све Африке г. г. Теодора Високопреосвећени Митрополит аксумски г. Петар у пратњи о. Хризостома.

Као представник Ватикана устоличењу је присуствовао римокатолички Надбискуп у Адис Абеби, док је у име Англиканске заједнице био тамошњи англикански Бискуп, затим делегација Светског Савета Цркава, као и представници разних протестантских цркава. Присуствовао је велики број представникâ државâ (125 амбасада).

Присутни су били и председник Етиопске Скупштине, министри у Влади, градоначелник Адис Абебе и представници многих званичних организација које се налазе у Адис Абеби.

На сам дан устоличења, архијереји Коптске дохалкидонске патријаршије у Египту ушли су у храм у пуном одјејању, а са њима и велики број архијереја Етиопске Цркве.

Ниједан поглавар Цркве није присуствовао церемонији осим Индијског дохалкидонског патријарха.

Након богослужбеног чина и устоличења уследили су поздравни говори.

Поздравно слово упутио је и Архиепископ Григорије, док је Митрополит Петар након свог обраћања уручио патерицу у име Блажењејшег Папе и Патријарха александријског.

Церемонија устоличења, која је трајала четири сата, завршила се приступном беседом Патријарха Матије пред мноштвом народа.

Истога дана је уприличен заједнички ручак за све црквене великодостојнике из иностранства и Етиопије, као и за настојатеље манастирâ и професоре из Етиопије.

 

Извор: Ромфеа

                                                             Са грчког превео јереј Владимир Вранић