Усвојена декларација о одбацивању независности

Делегати Скупштине заједница општина Косова и Метохије једногласно су данас, на седници у Звечану, усвојили декларацију о потврђивању уставног положаја Косова и Матохије у Републици Србији и одбацивању свих једностраних и сепаратистичких аката привремених институција у Приштини о независности Покрајине.

Аутономна покрајина КиМ је, на основу Устава Републике Србије и у складу са Резолуцијом 1244 Савета безбедности УН, а сагласно Повељи УН, Хелсиншким завршним актом и другим општеобавезујућим правним актима, део јединствене и недељиве територије суверене државе Србије, наводи се у декларацији.

Истиче се да Скупштина заједница општина КиМ одбацује као непостојеће и без било какве правне важности све акте и радње којима се једнострано проглашава независност Косова и формирају институције квазидржаве Косово.

Скупштина заједница општина КиМ не признаје и одбацује све одлуке привремених органа самоуправе на КиМ о формирању Косовских безбедносних снага, јер су те одлуке противне Уставу Србије и противне Резолуцији 1244 Савета безбедности.

Скупштина заједница општина КиМ захтева од Владе Србије да поднесе тужбе пред Међународним судом правде против држава које су признале противправно проглашње једностране независности Косова и прекршиле обавезујуће норме међународног права, и то посебно Повељу УН, Завршни акт из Хелсинкија, Резолуцију 1244 Савета безбедности од 10. јуна 1999. године, као и друге акте.

Скупштина заједница општина КиМ апелује на Владу Србије да, сагласно Резолуцији 1244, захтева хитну седницу Савета безбедности на којој би се поништила одлука о доласку мисије Еулекса на КиМ, јер, супротно одлуци Савета безбедности, спроводи план Мартија Ахтисарија, који није добио сагласност тог тела УН.

Скупштина заједница општина КиМ захтева од свих институција Србије да, сагласно Резолуцији 1244, о свим питањима на КиМ комуницира искључиво са Унмиком и Кфором, као јединим легитимним мисијама УН у Покрајини.

Декларацију у Звечану су данас усвојили делегати Скупштине заједница општина КиМ, у присуству посланика скупштине Србије.

Министар за КиМ Горан Богдановић оценио је да декларација која је данас усвојена у Звечану шаље веома важну поруку Србима на КиМ, међународној заједници, али и Албанцима, да Србија, каи и српски народ на КиМ, не жели да се одрекне дела своје територије, Косова и Метохије.

"Ми можемо само јединствени и са јединственим ставовима решавати и изборити се са проблемима са којима се суочавају Срби и други неалбанци на КиМ", казао је министар Богдановић.

Извор: Танјуг, Епархија рашко-призренска