Увођење у дужност новог игумана манастира Свети Прохор Пчињски

На дан Светог Јевстатија другог архиепископа српског, Преподобног Романа и Светог Рафаила Банатског, 29. августа 2009. године (субота), Његово Преосвештенство Епископ врањски Господин Пахомије, служио је Свету Ахијерејску литургију у манастиру Свети Прохор Пчињски, уз саслужење Високопреподобног Архимандрита Јована (Радосављевића), Високопреподобног Игумана Серафима, настојатеља манастира Денковац - Епархија шумадијска, протојереја-ставрофора Николе Јаковљевића, из Ваљева, протојереја-ставрофора Перице Митића - Епархија врањска, протојереја-ставрофора Јовице Костића - Епархија врањска, јереја Дејана - Архиепископија београдско-карловачка и протонамесника Ивице Јањића - Епархија врањска у присуству свештенства, монаштва и великог броја верника, како из Епархије врањске, тако и из других епархија Српске православне цркве.

У току Свете литургије Епископ врањски Пахомије увео је у дужност оца Јована (Маџића) игумана манастира Свети Прохор Пчињски. После извршеног чина увођења у дужност новог игумана, у својој беседи Епископ врањски Пахомије најпре је честитао игуману Јовану (Маџићу) постављење на дужност, прочитавши молитве и поуке из Чиновника Архијерејског свештенослужења (молитве и поуке се налазе на крају овог текста). После Свете Литургије, у конаку манастира, за све присустне приређена је трпеза љубави, а пригодним говор обратио се најпре игуман Јован (Маџић) који се захвалио најпре Епископу Пахомију на указаном поверењу, указавши на велику обавезу коју прима као игуман манастира који траје више од хиљаду година. Затим је у знак сећања на данашњи дан поклонио Епископу Пахомију мандију на којој су поједини делови његов ручни рад. Затим су се присустнима, пригодним беседама обратили игуман Серафим, настојатеља манастира Денковац, епархија шумадијска и монах Павле (Кондић) из Митрополије црногорско-приморске. Бираним речима обојица су говорила о игуману Јовану, нарочито истакавши одговорност коју ће имати као игуман велике светиње као што је то манастир Свети Прохор Пчињски. Присутни гости (званице из јавног, културног и политичког живота) из Врања и Бујановца, као и гости ван Епархије врањске, понели су овом приликом посебану благодат и благослове Светог Прохора Пчињског.

Молитве и поуке из Чиновника Архијерејског свештенослужења прочитане Игуману Јовану (Маџићу): ''Боже, Који свагда промишљаш о спасењу људи, и Који си ову духовну паству заједно сабрао. Ти сам, Господе свих, наизмерним Твојим човекољубљем ову паству непорочну сачувај. Твоје заповести непрестано да чувају да од ње (пастве) не погине ни једна овца, и да од вука не буде растргнута. Слугу пак Твога Кога си благоволео да поставиш над њом (паством) за Игумана, достојна покажи Твоје благости и сваким га врлинама украси кроз његова дела, да би постао благи узор онима који су под њим, да би их, преко своје ревности, подизао у непорочном живљењу, и са њом (паством) неосуђено стао пред страшни Твој Суд.'' ''Благодат Свесветога Духа, кроз нашу смерност производи те за Игумана часне обитељи манастира Свети Прохор Пчињски.'' ''Прими жезал овај, и њиме утврђујући, управљај својом паством: јер за њу треба да даш одговор нашем Богу на дан Суда.'' ''У Господу Исусу Христу љубазно у Духу чедо Јоване: слушај пажљиво глас Наше смерности којим те поучавам. Благодаћу Свесветога и Животворнога Духа кроз нашу смиреност уведен си на духовно старешинство у овој светој обитељи, Јоване за игумана, да напасаш разумне овце Христове пастве које је Он стекао Својом најдрагоценијом Крвљу... Дужан си да очински утврђујеш немоћну браћу у њиховом монашком животу... Даје ти се жезал као правом пастиру, а не као најамнику: не да убијаш овце, већ да их штитиш и чуваш од вукова који краду њихов разум... О манастирском упрвљању старај се са трудом...''

Извор: Епархија врањска