Уводно вече Трга од ћирилице

Уводно вече Трга од ћирилице
Уводно вече Трга од ћирилице
Уводно вече Трга од ћирилице
Уводно вече Трга од ћирилице

Уводно вече петог Трга од ћирилице „Пјесан Светосавска“ одржано је 2. августа 2018. године на Тргу Херцега Стјепана у Херцег Новом а протекло је у знаку поезије и етно музике. Сабране је на почетку поздравио протојереј Никола Тодоровић, старешина храма Светог архангела Михаила на Белависти, поручивши да овогодишњи Трг од ћирилице почиње благословом Светог пророка Илије.

-Овдје ћемо двадесет и шест вечери, све до Велике Госпојине, од Трга Херцега Шћепана до порте храма Светог Вазнесења и Савинске порте, слушати, радовати се, мислити, писати и говорити ћирилицом. Да нам буде данас благословен почетак, да нам буде благословена наша мисија и наш труд, казао је свештеник Никола Тодоровић.

Први део вечери обележили су стихови песме „Игумане Саво и седам патријар’а“ које је произнио песник Радомир Уљаревић. Поздравну реч у име организатора упутио је председник Удружења књижевника Црне Горе г. Новица Ђурић, који је захвалио свима који су дошли да испрате духовно вече, устврдивши да се управо оваквим заједничарењем исписује нова страница универзалне културне манифестације какав је „Трг од ћирилице“.

-Истина, свако ко једном дође на Трг од ћирилице осјећа како је то оно Његошево гувно и оног прије њега Светог Петра Цетињског, како су га закрстили, ћириличним словима поплочали, како би и они након њих знали гдје им је неизбрисив траг. Та ћирилична, од камен-кремена саздана слова, су се ваздигла и постала наши иконописи, златни везови наших манастира и храмова, казао је Ђурић и подсетио на речи митрополита Амфилохија да „ онај ко прекида и затире своје памћење и живу стваралачку везаност за претке, тај се као сасушена грана лишава њиховог животног сока и соја, и на крају откида од племенитог корена њиховог, рекавши да су управо ове Митрополитове речи биле покретач идеје за организовањем једне овакве манифестације.

-Трг од ћирилице није само манифестација која својим именом брани ћирилицу нашу златну, већ својом суштином, разноврсним програмима, истрајношћу, озбиљношћу, ријечима бројних угледника и духовника, калдрмамо изнова све путељке, стазе и трагове наших свијетлих предака, чиме дајемо изнова сјај нашој борби за идентитет српског народа у Црној Гори, односно нашој укупној култури и духовности, казао је председник Удружења књижевника Црне Горе.

Скренувши пажњу на то да су ћирилица и српски језик као својеврсни темељи на којем је створена најсветлија Његошева Црна Гора у овој данашњој Црној Гори угрожени, Ћурић је закључио да је очување културе једног народа заправо вид борбе за одбрану његових националних интереса. -Нека Трг од ћирилице одјекује добрим пјесмама, књигама, изложбама, концертима, молитвама докле допире и глас Божји. Да Херцег Нови буде истински Град од ћирилице и да да Бог да се таквим представе и сви остали у Црној Гори и Србији, поручио је Новица Ђурић.

У поетском делу вечеру своје стихове су казивали истакнути српски песници и књижевници: Вишња Косовић, Будимир Дубак, Слободан Вучинић, Милица Бакрач, Бећир Вуковић, Милутин Мићовић, Новица Ђурић и Радомир Уљаревић. Музички део програма обележио је наступ етно групе „Свети великомученик Димитрије“ из Невесиња.

Свечано отварање Петог Трга од ћирилице одржаће се 3. августа 2018. године у 21 час у порти храма Светог Вазнесења Господњег на Топлој а вече ће бити посвећено 300-годишњици топаљске општине - Топаљске комунитади, зачетка херцегновске градске самоуправе. Трг ће отворити и благословити Његово Преосвештенство Епископ диоклијски г. Методије. У име Града Херцег Новог скуп ће поздравити гђа Данијела Ђуровић, потпредседница Општине, док ће свечано слово о старој топаљској општини изговорити др Горан Комар.

Манифестација „Трг од ћирилице“ одржава се од 2. до 28. августа 2018. године у Херцег Новом у организацији Издавачко-информативне установе Митрополије црногорско-приморске „Светигора“, Црквене општине топаљско-херцегновске, Удружења књижевника Цркне Горе и Удружења издавача и књижара Црне Горе.

Извор: Митрополија црногорско-приморска