Узрастање у добре људе

Узрастање у добре људе

У Светосавском храму служен молебан и призив Светога Духа за успешан почетак нове школске године

Ђаци београдских основних и средњих школа, а било је и студената, заједно са својим вероучитељима, наставницима који предају друге предмете и родитељима, окупили су се у великом броју у недељу 4. септембра у Спомен-храму Светога Саве на београдском Врачару.

Као што је то и уобичајено почетком септембра, служена је Литургија и читан молебан – Призив Светога Духа за почетак нове школске године и учење нових наука. Долазак ђака, наставника, и ђачких родитеља организовали су вероучитељи, на позив Одбора за верску наставу Архиепископије београдско-карловачке.

По благослову Патријарха Иринеја, Свету Архијерејску Литургију и молебан служио је Његово Преосвештенство викарни Епископ хвостански Атанасије (Ракита), председник Одбора за верску наставу. Саслуживало је више свештеника и ђакона, а неки од њих су такође чланови Одбора за верску наставу. Појао је Хор Светосавског храма којим је дириговала Јелена Јеж.

Светосавски храм је био препун ђака (преко 2.000), који су још пре почетка службе пристизали у групама из свих делова Београда. На Литургији су били и представници власти: Зоран Алимпић, потпредседник Скупштине Београда и Владимир Тодић из Министарства вера и дијаспоре Владе Србије.

Велика већина ђака се на Литургији причестила, а причешћивало се из пет путира... Епископ Атанасије је беседио, позвавши ђаке да смело, уз помоћ Божију, крену на наставу, приону на учење и и постигну још боље резултате.

„Драги ђаци, ја вам желим да успевате у постизању свих корисних знања, и као што сте већ и рекли: да добијете ваше петице“ – рекао је, између осталог, Епископ Атанасије. „Али такође да узрастате и као људи, да се обогатите као личности. Јер, постоји и школа која се у Православљу зове школа личности, која подразумева постизање свих битних карактерних врлина као што су вера, храброст, истинољубље, љубав према знању, способност пожртвовања за добро, за раст целога града и заједнице, љубав према Богу, свему доброме...“

Разговарали смо испред Светосавског храма пре почетка Литургије и у самом Храму после Литургије са ђацима, вероучитељима и родитељима који су дошли са својом децом да се заједно помоле за успешан почетка школске године. Чули смо од њих какво је место веронаука изборила у образовном систему, шта о том предмету мисле.

Оливера Николић, вероучитељица у основној школи „Павле Савић“ у Миријеву нам је рекла да у њиховој школи наставу веронауке похађа око четири стотине ђака. Деца су вредна и воле веронауку, и број оних који се опредељују за овај предмет све је већи. Са ђацима школе „Павле Савић“ била је и њихова бивша ученица Ивана Павловић, која је крајем школске године завршила осми разред, а сада је већ гимназијалка Прве београдске гимназије. Дошла је да са својим старим друштвом из основне школе и својом вероучитељицом подели у Светосавском храму радост почетка школске године.

Наталија Којовић, ученица основне школе „Вељко Дугошевић“ са Звездаре дошла је са више својих другова и вероучитељицом Данком Шпехар. Наталија нам је рекла: „Моја породица је побожна, моји се родитељи нису двоумили да ли треба да идем на веронауку. Ја волим веронауку и са нестрпљењем идем на часове где стално научим нешто ново о вери и Богу. Веронаука ми помаже да имам још већу веру у Бога. Знање из веронауке ми користи у животу. Када треба да изаберем добре другарице са којима ћу да се дружим, ја стално имам на уму савете наставнице веронауке, али и поруке из прича које нам она прича на часу.”

– Дошао сам сином Луком који је сада ђак првог разреда средње уметничке школе“ – рекао нам је Миодраг Мишић из Жаркова. „ Дошли смо да се помолимо Богу да се Луки просветли ум. Ово није први пут да долазимо. Свако осети потребу кад треба да дође у Цркву. Хвала Богу, причешћујемо се, идемо у цркву и уверен сам да нам Бог обилато помаже.“

Извор: Православље