Ваљевци пливали за Часни крст

Одкако бележе историчари овог краја, у Ваљеву је први пут лета Господњег 2010. године, благословом Епископа ваљевског Господина Милутина, на празник Богојављења, одржано духовно-културно саборовање „Пливање за Часни Богојављенски крст". На реци Градац, омиљеном излетишту, пливало је 26 Ваљеваца, од обале до обале, на стази дугој 33 метра, у част земаљских година Господа Исуса Христа. Овај свечани догађај, на иницијативу Епархије ваљевске, приредио је Пливачки клуб „Валис", у сарадњи са МУП-ом Србије, Домом здравља Ваљево, Црквене општине Ваљево и Краљевског реда витезова Србије из Београда. Часни крст припао је, по подвигу, „првом међу једнакима", Аксентију Митровићу, студенту и члану Ватерполо клуба „Валис".

Празник Богојављења евоцира успомену на дан када је Свети Јован Претеча и Крститељ, у водама Јордана, крстио Господа Христа, те дан у ком се Бог јавио у три лица - Оца, Сина и Духа Светога. Традиционално, на Богојављење, у многим градовима Србије и света, без обзира на временске услове, бројни верници пливају за Часни Крст. Ове 2010. Године, на „богојављенској мапи" подвига, витештва и аскетизма, „уцртано" је и Ваљево са својим, по лепоти и бистрини, надалеко познатом Градцу. Након светих литургија, које су служене у три градска храма, освећена је богојављенска водица на спомен чесми крај хотела „Гранд". Потом се литија, коју је спонтано формирало преко хиљаду верника, упутила ка Градцу. Пре почетка пливања, Његово Преосвештенство Епископ ваљевски Господин Милутин са свештенством, одслужио је молитву и упутио благослов учесницима. А њих 26, различитих старосних и професионалних структура, на температури од 7 и по степени упливало је у воде Градца. Иако је пливање за Часни Крст било надасве духовно саборовање, које има за циљ неговање витештва, аскетизма и других хришћанских врлина, част да ипак буде „први" припала је Аксентију Митровићу, студенту и ватерполисти „Валиса". У знак признања, Митровићу је уручена икона Богородице и сребрњак. Пригодним поклонима Цркве и организатора смотре даривани су и остали учесници, сви подједнако. Најмлађи међу њима био је шеснаестогодишњи Александар Добриковић, а најстарији Богосав Станачић, времешни предузетник из Ваљева.
Пливањеза Часни Богојављенски крст засигурно ће постати традиција у Ваљеву, верује ђакон Саша Ђурђевић из Канцеларије заверонауку ЦО Ваљево. Он је изразио задовољство одзивом суграђана за учешће и овом заиста посебном саборовању, као и високим нивоом организације и најавио Светосавску атлетску трку, која ће бити одржана на Савиндан, 27. Јануара 2010.године.

Ј. Јанковић

Извор: Епархија ваљевска