Ваљево: Свети Сава је наш путоказ

Ваљево: Свети Сава је наш путоказ
Ваљево: Свети Сава је наш путоказ
Ваљево: Свети Сава је наш путоказ
Ваљево: Свети Сава је наш путоказ

Школска слава Савиндан, и ове године великом радошћу испунила је Основну школу Нада Пурић у Ваљеву. Музичким и драмским програмом лик и дело утемељитеља српске просвете славили су ученици свих разреда, запослени и бројни гости свечаности. Најуспешнијим наставним радницима и добротворима школе уручене су Светосавске похвале. Свечаност је завршена агапама у школској трпезарији.

-Свети Сава је једна од најузвишенијих личности словенских народа. Велики духовник, државник, дипломата, песник... Лепо је да нам он буде идеал како треба живети. Јер, какав је идеал коме тежи, такав је и човек. Живео је у тешком времену, када је требало одлучити између моћног Рима и истине Византије. Одабрао је да служи истини, а то је најузвишенији циљ. И због тога треба да нам буде путоказ, беседио је протојереј Милорад Средојевић, некадашњи парох ваљевски, који годинама службује у Београду.

-Будући да се налазимо у школи, важно је рећи да треба да учимо да будемо људи, да узрастамо, а то се може знањем, етиком и естетиком. Живот који живимо је трен у вечности и важно је да поштујемо оне који су живели пре нас и оне који ће живети после нас. Да имамо циљ - остати у светосавској духовности и култури. Школа је ту да децу научи свему што им је потребно за живот. Нека нам Свети Сава у томе помогне јер захваљујући њему и ми данас постојимо, поручио је прота Милорад Средојевић, честитајући славу овогодишњем домаћину, професору Ђорђију Бубањи, директорки Ани Савковић и колективу школе, ученицима и свима који су дошли да са њима прославе школску светковину.

Обред ломљења славског колача и освећења жита и вина обавио је надлежни парох, протојереј-ставрофор Драгомир Јовановић, уз саслуживање проте Милорада Средојевића и ђакона Јована Новитовића, вероучитеља у популарној ваљевској "четвртој". Част домаћина за предстојећу годину припала је учитељици Јасмини Стојановић.

Савинданска свечаност прилика је да се начини осврт на постигнуто и награде они који су највише допринели раду и развоју школе, истакла је директорка Ана Савковић. Према критеријуму - успеху ученика на такмичењима из разних наставних области, Светосавским похвалама награђено је дванаесторо учитеља и наставника. У знак благодарја, она је уручила похвале и предузећима и појединцима, који су несебично помагали школске активности, као и васпитаче Предшколске установе Милица Ножица са којима школа Нада Пурић има сјајну сарадњу. У завршници обраћања, директорка Ана Савковић захвалила је свештенству, домаћину славе, представницима локалне самоуправе, школског одбора, Дома здравља и свима који су били део славља.

У оквиру уметничког програма, песмама о Светом Сави представио се ученички хор, са диригентом професором Биљаном Тодоровић. Чланови Културно-уметничког друштва Крушик извели су сплет игара из ваљевског краја, док су полазници веронауке приближили делове житија Светог Саве игроказом, којег је осмислио вероучитељ ђакон Јован Новитовић.

Извор: Епархија ваљеска