Вандали демолирали и оскрнавили цркву у Чекрчићима

Вандали демолирали и оскрнавили  цркву у Чекрчићима
Вандали демолирали и оскрнавили  цркву у Чекрчићима
Вандали демолирали и оскрнавили  цркву у Чекрчићима
Вандали демолирали и оскрнавили  цркву у Чекрчићима

До сада непознати вандали демолирали су и тешко оштетили ентеријер цркве Рођења Пресвете Богородице у Чекрчићима у Општини Високо. Према првим закључцима увиђаја непознати  вандали су ушли у овај свети храм проваливши улазна врата притом оштетивши иста. У самом храму разбили су  плочу часног пријестола, а на  упаљену ватру бацили су свето Јеванђеље, иконе и друге сакралне предмете овога храма.

Не зна се тачно када је ово злодјело почињено. Претпоставља се да је оно учињено нoћу између суботе и недјеље. Тек данас је у недјељу, 24. јуна 2018. године, оно откривено и пријављено полицији која је извршила увиђај.

Саопштење из кабинета митрополита на вијест о паљењу цркве у Чекрчићима

На вијест, примљену путем телефонског позива у Недјеље око 17:00 часова, о паљењу цркве у Чекрчићима, Општина Високо, Његово Високопреосвештенство Господин Хризостом, митрополит дабробосански даје следеће саопштење за јавност:

''Ово је за нас вема тужна и жалосна вијест. Управо смо стигли из Бугојна гдје смо служили свету литургију и доживјели једно лијепо и пријатно искуство са нашим малобројним народом Бугојна и гостију који су стигли у Бугојно. И док смо још били под тим лијепим утиском, гле, примисмо ову тужну вијест која нас је уистину потресла и веома разочарала.

Сам чин је гнусан и крајње узнемирујући и забрињавајући. Питамо се: зар је могуће да некоме падне на памет да запали вјерски објекат у овом случају једну православну цркву?   Очекујемо писмени извјештај надлежног свештеника, али прије свега извјештај крим-полиције.  Такође, очекујемо реаговање надлежних органа власти како општинских, тако исто и кантоналних и федералних и њихову спремност да се све ово поправи и надокади.  Овакви ексцесни случајеви могу бити врло опасни. Они су индикатори да у Федерацији БиХ-не постоје опасна националистичка и шовинстичка жаришта која могу ''запалити велику ватру''. Зато позивамо органе крим-полиције Високо и локалне власти да поднесу потпун, тачан и цјеловит извјештај. ''Офарбан'' извјештај  како су то наводно починили малољетници неће проћи и не може нас ''задовољити''.

Истовремено, позивамо наш вјерни народ да остане миран и прибран те да се не да испровоцирати,  и не дао Бог покренути  на слично или истовјетно реванширање.

Сутра ћемо о овом немилом догађају службено обавјестити Међурелијиско вијеће и поглаваре вјерских заједница у БиХ-ни, као и Свети арх. синод и чланове Епископског савјета.''

Из кабинета Митрополита
Сарајево, 24.06.2018.

Извор: Инфо-служба Митрополије дабробосанске