Вандализам албанских терориста у Ораовици, општина Прешево, скрнављење цркве Светог Ђорђа из 14. века

Oraovica

Иако је Српска православна црква у својој Божићној посланици позвала све људе на мир и на избегавање сукоба, то није било довољно албанским терористима на југу Србије, већ су на најрадоснији хришћански празник - Рођење Христово, починили тежак злочин према српском народу и његовој духовној и културној баштини оскрнавивши по ко зна који пут цркву Светог Ђорђа у Ораовици (провалили металне капке на прозорима и кроз један од њих ушли у храм оскрнавивши га, а раније ишчупали крст са храма који је био забетониран у бетонски кров, јер ниједан други кровни покривач није могао да опстане на храму од албанских вандала). Зашто су то учинили баш на празник Рођења Христовог? Да покажу своју голу силу на цркви из 14. века (задужбина Дејановића) јер у селу Ораовици (некада већинском српском селу) од 1996. године нема више ниједног Србина јер су их све протерали албански екстремисти, а после њиховог прогона оскрнавили и порушили све српске гробове у Ораовици, тако да ниједан споменик није више усправан или читав.

Да подсетимо Ораовица је село у општини Прешево, на југу Србије, где локалну власт врше Албанци који говоре о томе да су им угрожена људска права и слободе. То не одговара истини - угрожена су права и слободе православних Срба у Прешеву јер како могу нормално да живе ако им богомоље и надгробне споменике скрнаве и руше.

Напомињемо да се слично догодило и са црквом Светог пророка Илије, општина Врање, коју су албански терористи скрнавили више пута у периоду од 1981-2000. године миниравши чак и олтар да би утеривали стоку у њу!!!

OraovicaТакође, албански терористи скрнавили су, у више наврата, а увек по правилу за храмовну славу и цркву Светог цара Константина и царице Јелене, у Великом Трновцу, а цркву Свете Петке и њену порту у Лучанима претворили у депонију - општина Бујановац.

Ово је последњи тренутак да надлежни државни органи стану на пут овом варварству и пруже сву заштиту Српској православној цркви и њеним верницима у општинама Прешево и Бујановац, да и домаћа и међународна јавност схвати суштину проблема на југу Србије, да на овим просторима нису угрожени Албанци, него православни Срби и то не од скора, него од 1945. године.

 

Извор: Епархија врањска