Вартоломеј: апостол и визионар

Прва потпуна биографија Васељенског Патријарха Вартоломеја

Прву потпуну биографију Његове Светости Васељенског Патријарха Вартоломеја под насловом „Вартоломеј: апостол и визионар“, чији је писац о. Јован Хрисавгис, управо је објавила угледна издавачка кућа Томас Нелсон, поводом 25. годишњице његовог ступања на цариградски патријарашки трон. Васељенски Патријарх Вартоломеј наставља да изграђује мостове међу религијама и културама из Цариграда, града од веома великог значаја у историји хришћанства и развоја црквеног учења, каже се у саопштењу овим поводом.  Ова изванредна биографија Његове Свесветости оцртава лик снажног, смерног великодостојника, омиљеног широм света, човека који надилази сва политичка и верска ограничења.

„Ова књига пружа дивно изложење духовне стазе у животу Васељенског Патријарха, која почиње на острву Имвросу, а врхуни у његовој служби Васељенског Патријарха. Током ових двадесет пет година Патријарх је стекао уважавање у хришћанском свету својом дубоком смиреношћу, високом интелигенцијом и силом примерног живота неуморног слуге Јванђеља,“ пише Његово Високопреосвештенство Архиепископ Димитрије, предстојатељ Грчке Православне Цркве у Америци.

Дуже од 1700 година Васељенска Патријаршија се налази у Цариграду, представља снагу на подручју Блиског Истока, помаже да тамошње умањено  хришћанско присуство и даље траје, али и успоставља дијалог са јудејством, исламом и широм међурелигијском заједницом. Недавно је сазвао и Свети и Велики Сабор Православне Цркве (у јуну 2016. године).

Писац књиге, отац Јован Хрисавгис, архиђакон Васељенске Патријаршије, исплео је прекрасну приповест о човеку који целога свога века предано служи Богу, Цркви и свету. Прилоге су написали многи угледни Патријархови пријатељи из верског и политичког живота у свету.

Извор: Грчка православна Архиепископија у Америци