Васељенски и руски Патријарх заједно у Кијеву

Патријарси Данас на празник Светог равноапостолног кнеза Владимира, просветитеља Русије, Његова Светост Патријарх московски Алексије II служио је на тргу испред Кијево-печевске лавре са представницима осталих помесних Православних Цркава. Иначе, јуче је са посебним велелепијем и торженственошћу у Кијеву обележена 1020. годишњица од крштења Руса. Свету Литургију служили су заједно Васељенски Патријарх Г. Вартоломеј и Патријарх московски и целе Русије Г. Алексије.

Десетине хиљада верника окупили су се од раних јутарњих часова како би учестовали у овом историјском догађају.

Светој Литургији су присуствовали и саслуживали, поред домаћина Митрополита кијевског и целе Украјине Г. Владимира, и представници свих помесних Православних Цркава као и десетине Епископа и Митрополита Руске Православне Цркве.

Српску Православну Цркву, по благослову Светог Архијерејског Синода, представљао је Преосвећени Епископ зворничко-тузлански Г. Василије.

Патријарси Током беседе Патријарх Вартоломеј је истакао: Сабрали смо се благодаћу Светога Духа на овом историјском месту како бисмо једнодушно, једним срцем и устима узнели заједничко славославље Светом Имену Божијем за све што се чудесно и спасоносно догодило на овом месту и да принесемо Њему дужно свештено и бескрвно благодарење.

Патријарх Алексеј је нагласио: Заслугом Светог и Равноапостолног Принца Владимира руска земља је освећена водом и духом. Ова светлост Крштења пренета је од Балтика до Далеког Истока, и од северних мора до пустиња централне Азије. Ослањајући се на помоћ Божију наш народ је успео не само да одоли различитим историјским искушењима, него је и увећао и утврдио своју хришћанску културу.

Свечани ручак приређен је у Кијево-печерској Лаври где су се двојица црквених поглавара потом и насамо сусрели и разменили мишљења о текућим питањима важним за живот Православне Цркве у целини, пред најављени сусрет поглавара Православних Цркава у Цариграду у октобру ове године.