Васељенски патријарх код великог војводе Хенрија од Луксембурга

У четвртак, 14. новембра 2019, последњег дана прославе Златног јубилеја Митрополије Белгије и Егзархата за Холандију и Луксембург, васељенског патријарха Вартоломеја примио је велики војвода Хенри од Луксембурга у Палати Великог војводе.

Свјатјејши Патријарх је имао дуг састанак на коме је разменио мишљења са Великим војводом о главним проблемима данашњег друштва. Разговарали су и о великом напретку Свештене митрополије Бенелукса која је у Луксембургу присутна већ неколико деценија.

Митрополит васељенског престола представља Православну Цркву у Луксембургу пред политичким и верским властима у Луксембургу. Претходног дана је у катедрали Светог Николе (Weiler-la-Tour) одржана доксологија поводом доласка свештенства и верника васељенског патријарха Вартоломеја. Представници политичких и дипломатских власти и верски великодостојници земље такође су присуствовали докологији. Луксембуршки надбискуп, кардинал Жан-Клод Холерих, и председник ЦОМЕЦЕ-а били су неки од оних који су присуствовали доксологији. Тада је приређен ручак у част патријарха Вартоломеја.

Извор: Orthodoxtimes.com (са енглеског Информативна служба Српске Православне Цркве)