Васељенски патријарх отказао посету Аустрији

Његова Све-светост васељенски патријарх Вартоломеј мора да откаже планирану посету Аустрији. Патријарх би био почасни гост на свечаности полагања камена темељца за православни манастир у месту Санкт Андре / Цикзе 26. септембра 2020. Грчка православна митропола је као разлоге за недолазак  навела „тренутни развој пандемије у европским земљама и међународну политичку ситуацију“. Даљи детаљи нису наведени. Међутим, полагање камена темељца обавиће, како је планирано у суботу, 26. септембра, у 11 сати у Сенкт Андре  на језеру Цикзе митрополит Арсеније (Кардамакис), бискуп Егидије Живковић и гувернер Ханс Петер Доскочил.

Васељенска Патријаршија или мала хришћанска мањина у Турској већ месецима су под повећаним политичким притиском. Патријарх Вартоломеј је прошлог викенда на неколико црквених богослужења у Цариграду  нагласио да Патријаршија вуче корене из Константинопоља (Цариграда). „Нећемо напустити ово место, чак и ако многи желе или се надају“, цитирао је Свјатјешег Патријарха грчки новински портал Orthodox Times и наставио: „Тмурни су дани, а понекад су и светли дани. Овако или онако, ми смо  оптимисти и настављамо да се боримо за своје постојање“, цитирао је Патријарха дословно тај новински портал.

Патријарх Вартоломеј је увек са великом благонаклоношћу пратио пројекат подизања манастира у Градишту. Католичка бискупија Ајзенштата (Жељеза) ставила је 2014. године за ову намену на располагање земљиште у Ст. Андре. На празник светог Мартина 11. новембра 2014. године у катедрали у Ајзенштату бискуп Живковић је лично уручио даровницу патријарху Вартоломеју. Манастир Покова Пресвете Богородице требало би да се састоји од четири тракта висока око шест и по метара, распоређених у облику квадрата. У центру је предвиђена црква, чија ће се највиша тачка уздизати око 13 метара.

Први корак је изградња цркве. Затим ће уследити и друге зграде, тј. конаци за монахе, пријемне собе, библиотека, трпезарија, бочне просторије и радионице. Осам до дванаест монаха требало би да нађе место подвизавања у згради. У плану је и пансион.

Православна монашка заједница од 2016. године живи засад у купљеној кући у Санкт Андре. Поред многих православних посетилаца, многи  верници католици гости су тренутно шесторице монаха.

Изградња манастирске цркве у потпуности се финансира, али се и даље траже донације за даље пројекте. (Рачун за донацију наведен је на сајту Грчке Православне аустријске митрополије).

Извор: Катпрес ( са немачког Информативна служба СПЦ)