Васељенски Патријарх посетио Једрен

У петак 5. априла 2019. године Све-Свјатјејши патријарх Вартоломеј одслужио је 4. строфу акатиста Мајци Божјој у бугарској цркви светих Константина и Јелене у Једрену.

„Васељенска Патријаршија грли све народе којима је својим мисионарским радом подарила свету православну веру и православно крштење,“ рекао је он.

Црква је била пуна верних, а акатист је одслужио надлежни митрополит адријанопољски Амфилохије. Присуствовао је митрополит старозагорски Кипријан (Бугарска Патријаршија), који је упутио топле речи благодарности Васељенском патријарху. Служби су присуствовали и епископ авидски Кирил (Васељенска Патријаршија); Василије Валчев, бугарски генерални конзул у Једрену (Адријанопољу); Сотирија Теухаридис, грчка конзулкиња у граду, као и друге личности.

Патријарх је истакао и то да су међу првим народима који су примили хришћанску веру преко Цариградске Патријаршије били Бугари. „Прворођена кћи Цариградске Цркве је најсветија Црква Бугарске на коју је поносна мати Црква Цариграда.

Користим присуство драгог брата митрополита Загоре Кипријана да пошаљем одавде, из Адријанопоља, братски целив Његовом Блаженству патријарх бугарском Неофиту и свима богољубивим јерарсима најсветије Бугарске Цркве.

Прилика ми је и да пожелим срећну и свету Пасху његовом народу, свем благочестивом бугарском народу, а исто и овде присутној браћи из Грчке.“

Извор: orthodoxie.com (са енглеског Инфо служба СПЦ)