Васељенски Патријарх позива у заштиту породице

Патријарх Вартоломеј у божићној поруци: Јачање породице је „дужност Цркве“ и „обавеза владе свакога народа“.

У заштиту и  подршку породице позвао је васељенски Патријарх Вартоломеј у својој божићној поруци. Установа породице је „језгро живота“ и „оквир душевно и телесно здравог развоја деце“, истиче Патријарх. За развој и напредовање детета важан је породични оквир уз брачни саживот мужа и супруге.  „Дужност је Цркве“, али и „обавеза владе свакога народа“ да ојачава установу породице на вишеструке начине, захтева Његова Свесветост Патријарх.

Патријарх Вартоломеј је, уз то, позвао на подршку „заснивања и опстанка природних породица“, јер су они основа и потка за „душевно здраве и срећне грађане“. У породици се може развијати осећај безбедности и приватности, пошто у њој почива осећај заштите „од стране снажног оца заштитника и драге и брижне мајке“.

Више православних помесних Цркава, међу којима и Васељенска Патријаршија, као што су Грчка, Румунска и Бугарска Црква и др., светкују Божић заједно са западним Црквама према грегоријанском календару 25. децембра. Међутим, Руска и Српска Православна Црква, као и Православне Цркве  у Светој Земљи, славе га према јулијанском календару тринаест дана касније.

Извор: Катпрес