Васељенски Патријарх Вартоломеј I: Порука за Светски дан човекове околине (5. јуна 2008.)

Патријарх ВасељенскиДанашњи Светски дан човекове околине јединствена је прилика дасви ми - човечанство у целини, сваки грађанин света лично, укупно друштво,предузетничка заједница и, свакако, верске и политичке вође - промислимо о садвећ тешко сагледивим размерама еколошке кризе. Дошао је тренутак да из основаревидирамо свој начин мишљења и функционисања у јединственом свету који је БогСведржитељ подарио човечанству као наслеђе, са заповешћу да га „обрађује" и „чува".

Човечанство се више не задовољава тиме да из природе црпикорисне материје, неопходне за живот, на такав начин да се у пуној мери сачувамогућност препорода природних екосистема и обнова природних ресурса. Оно је,нажалост, одавно прекршило божанску заповест о старању за творевину Божју.Резултате тога безумног и саможивог понашања доживљавамо данас, гледајући, каобезвољни посматрачи, последице катастрофалних климатских промена, загађеностводе у рекама, морима и свуда, неумерени риболов, упропашћивање разноликостиживих врста, претварање плодног земљишта у пустињу, уништавање шумâ уследубиствених пожара и још много других манифестација небивале еколошке кризе.

Наша Патријаршија - која символички слави Дан творевине Божје1. септембра, првог дана црквене године - данас присаједињује свој глас гласусвих људи и носилаца одговорности широм света у којима се пробудила осетљивостза природну средину и који су се активирали на еколошком плану, без обзира нањихову верску припадност или на њихово политичко опредељење.

Уложимо сваки напор, браћо и сестре и љубљена децо наша уГосподу, да, свако са свога места, одговорно реагујемо на еколошку кризу!Притом оставимо за собом све могуће разлике и пристрасности које су токомисторије одвојиле народе и племена једне од других! Посебно апелујемо наекономски развијене државе да покажу разумевање за народе суочене са глађу ирастрзане грађанским ратовима и да им несебично и широкогрудо пруже свакурасположиву економску и научну помоћ.

Имајмо на уму да свет који многи са ниподоштавањем називају„трећим светом", а сачињавају га државе које заостају у економском развоју, непоседује само цивилизацијско него и природно богатство, које је од пресудногазначаја за спас читаве наше планете.

Са грчког: Eпископ бачкиИринеј