Васељенски Патријарх Вартоломеј I против атомске енергије

Потресну и искрену поруку свим државама да се забрани коришћење атомске енергије упутио је Његова Свесветост Патријарх константинопољски и васељенски Г. Вартоломеј I, после катастрофе у Јапану. Патријарх је ову поруку послао у Недељу Православља, прву недељу Часног Поста, како би изразио солидарност православаца целог света са браћом Јапанцима.

Катасторфу је узороковао земљотрес и цунами, а најгоре се може десити ако дође до радиоактивне контаминације због експлозије нулеарног реактора у Фукошими. "Људски фактор није могао да спречи земљотрес и цунами, али - са друге стране може да спречи експлозију нуклеарног реактора." "Уз пуно поштовање за науку, предлажем да се атомска енергија, која је толико опасна за човечанство, замени различитим формама «зелене енергије», која је безопасна за природну средину и људе. Ти други извори енергије могу да задовоље потребе. Бог нам је дао сунце, ваздух, мора и океане, из њих се може црпсти енергија".

Његова Свесветост Патријарх Г. Вартоломеј I је истакао да нам је "наш Творац дао сунце, ветар и таласе из којих може да се црпи енергија за наше потребе. Еколошка наука може да смисли алате за стварање енергије која неће бити штетна. Зашто рузикујемо са тако опасним подухватима, као што је атомска енергија?". "У Православљу се молимо Господ за становништво Земље излазећег сунца, а уједно тражимо да се преиспита атомска политика у свету" каже Патријарх Г. Вартоломеј I.

У краткој храброј и провокативној поруци, на линији еколошке борбе коју Патријарх Г. Вартоломеј I води од 1989. године, он још једном истиче своје еколошко опредељење, које годинама проповеда у савременом свету.