Вашингтон: Светски самит о прогому хришћана у свету

У Вашингтону је 10. маја  2017. године отворен Светски самит хришћанских великодостојника у заштиту прогоњених хришћана, а у организацији Евангелистичког удружења у свету познатог проповедника Била Грема. Овом форуму су присуствовали представници различитих хришћанских конфесија из више од 135 земаља.

Разлог за састанак су масивни прогони хришћана на Блиском истоку, Африци и у другим регионима у свету без преседана у савременој историји, који се могу упоредити са прогонима хришћана првих векова хришћанства и свеопште репресије од стране атеистичке власти у 20. веку. Размере таквих великих злодела не могу игнорисати хришћанске заједнице. Самит сазван ради заштите прогоњених хришћана треба да постане платформа за свеобухватну дискусију по овом проблему како би се ситуација променила на боље.

Са благословом Патријарха московског и све Русије г. Кирила, делегацију Руске Православне Цркве је предводио председник Одељења за спољне црквене односе Московске Патријаршије Митрополит волоколамски г. Иларион.

На Светском самиту у заштиту  прогоњених хришћана такође су учествовале делегације из других помесних Православних Цркава: Његово Блаженство Архиепископ Вашингтона, Митрополит све Америке и Канаде г. Тихон (Православна Црква у Америци), Архиепископ амерички г. Димитрије (Васељенска Патријаршија), Архиепископ Њујорка, Митрополит северноамерички г. Јосиф (Антиохијска Патријаршије).

На Самиту су били заступљене Римокатоличка Црква, поједине протестантске деноминације и древне источне (дохалкидонске) Цркве - Коптска Црква, Сиријска Јаковитска Црква и Асиријска Црква од Истока.

Самит је отворио председник Били Грем у име својег Евангелистичког удружења Франклин Грем, који је у свом говору рекао да је сврха форума да се изрази солидарност са хришћанима који страдају од прогона у различитим деловима света. Светски самит у заштиту прогоњених хришћана завршио је рад 13. маја 2017. године.

Извор: Московска Патријаршија