Васкрс ове године државни празник у Бангладешу

На Васкрс (по западној пасхалији) 21. априла све школе у земљи остале су затворене. Локални хришћани кажу да је то позитиван знак добрих односа између религија.

Један трговац из Даке објаснио је за АзиаЊуз да је од независности, коју је задобијена 1971. године,  недеља престала да буде празник почев од средине 80-тих, када је бивши председник Хусеин Мухамед Ершад увео исламску традицију и учинио петак седмичним празником. „На тај начин прослава Васкрсења Господњег је избачена из државно признатих празника.“

Трговац је истакао да након што је недеља изузета, бискупи се нису много бунили, за разлику од неких екменских покрета који су се некада бунили и протестовали, организујући разна догађајња.

Међутим, васкршњи празник је ове године постао чиста срећа. Трговац је објаснио да прилика се указала сама ове године избором посланика „који је интелигентно искористио цепидлачење бирократтије“.

На почетку године је исламски празник „Шаб е Барат“ (ноћ опроста) фиксиран за 21. април, што пада на Васкрс. После поновног рачунања различитих лунарних календара, дан је померен на 22. април, васкршњи понедељак. У овој тачки, 21. април је проглашен празником за све. Не зна се да ли ће бити тако и следеће године, али хришћани су свакако ово дочекали с радошћу.

Извор: AsiaNews (са енглеског Инфо служба СПЦ)