Васкрс у Саборном храму у Врању

Васкрс у Саборном храму у Врању
Васкрс у Саборном храму у Врању
Васкрс у Саборном храму у Врању
Васкрс у Саборном храму у Врању

На највећи хришћански празник, Васкрсење Господа Нашег Исуса Христа Његово Преосвештенство Епископ врањски Господин Пахомије служио је у 09,00 часова Свету Литургију у Саборном храму Свете Тројице у Врању, уз саслужење свештенства из Врања.

По завршетку Свете Литургије, Епископ Пахомије извршио је освећење Васкршњих јаја и поделио свим присутним верницима.

У порти Саборног храма, ученици Хемијско-технолошке и Техничке школе из Врања, као и ученици основне школе из Врањске Бање, приредили су пригодан Васкршњи програм.

Осим наведеног програма одржано је и такмичење, бирана су најлепше украшена и најјача Васкршња јаја у свим предшколским установама и основним школама, а Васкршња радост настављена је трећим традиционалним Васкршњим концертом, у организацији фондације “Свети Прохор Пчињски“ Епархије врањске, Музичке школе „Стеван Мокрањац“ из Врања и РТВ Врање.

У свим храмовима Православне епархије врањске, на највећи хришћански празник служене су Свете Литургије. Било је радосно и достојанствено, како и доликује празнику над празницима, Васкрсењу Господа Нашег Исуса Христа.

Светој Литургији у поноћ претходила је Васкршња јутрења која је служена у Саборном храму Свете Тројице у Врању, у оквиру које је положена Плаштаница на Часну Трпезу и извршен трократни опход око Саборног храма.

У присуству неколико хиљада верника, Васкршњу јутрењу служио је и литију око храма предводио Архијерејски намесник пчињски протојереј-ставрофор Станисав Петрушевић, заједно са свештенством из Врања. По завршетку литије, пред затвореним вратима храма, свештеници су отпевали стихове првог Васкршњег антифона праћене тропаром ''Христос воскресе из мртвих...''.

Док су се појале Пасхалне стихире, свештеници су поздрављали неколико хиљада верника радосним поздравом ''ХРИСТОС ВОСКРЕСЕ''!

Извор: Епархија врањска