Васкршње саборовање у манастиру Светог Саве, Аустралија

Васкршње саборовање у манастиру Светог Саве, Аустралија
Васкршње саборовање у манастиру Светог Саве, Аустралија
Васкршње саборовање у манастиру Светог Саве, Аустралија
Васкршње саборовање у манастиру Светог Саве, Аустралија

-Позивам сву браћу и сестре Цркве Светог Саве да данашњи празник буде празник праштања, братског загрљаја и измирења јер смо у Васкрслом Христу сви призвни да будемо једно, поручио Епископ аустралијско-новозеландски г. Силуан на саборовању у манастиру Светог Саве који је напокон враћен под омофор српских епископа.

Прослава Васкрсења Христовог у манастиру Светог Саве - Новом Каленићу почела је у поноћ 16. априла 2017. године Васкршњим јутрењем и светом Литургију које је служио архимандрит Петар, настојатељ манастира, уз саслужење протојереја Драгољуба Пантелића и појање чтеца Петра Рајића из Сиднеја. Богослужењу је присуствовало око педесет верника из Канбере, који су се у рано Васкршње јутро причестили Пресветим Телом и Крвљу Христа Васкрслога. Истог дана у десет часова ујутро свету Литургију служио је протојереј Јаков Јовић, парох храма Светог Ђорђа из Канбере.

На Васкршњи понедељак манастир Нови Каленић је био место Васкршњег саборовања које је предводио надлежни Епископ аустралијско-новозеландски Српске Православне Цркве г. Силуана. Од раног јутра у манастиру се окупљало свештенство и народ Божји Канбере и других држава и крајева Аустралије. Сва звона манастирског храма означила су почетак литије у којој су свештенство, свештеномонаштво и народ Божји допратили Епископа од резиденције до храма. Светосавским манастиром се орило: Христос Васкрсе!, док је народ у радости одговарао: Ваистину Васкрсе!.

Светој aрхијерејској Литургији саслуживало је преко тридесет свештеника и свештенођакона, верни народ је испунио храм Светог Саве у простору од амвона до западних врата храма, док је велики број верника остао и ван храма. Благољепије Васкршњег саборовања увеличао је Црквени мешовити хор храма Светог кнеза Лазара из сиднејске Александрије. Овом велелепном сабрању присуствовао је и амбасадор Републике Србије у Аустралији г. Мирољуб Петровић.

У току Литургије причестио се велики број малишана, а епископ Силуан је после заамвоне молитве са свештенством на гробу једног од својих предходника, блаженог покоја епископа Петра, уз појање тропара Христос Васкрсе из мртвих, смрћу смрт уништи, и онима који су у гробовима живот дарова! и кадиони мирис тамјана, оставио црвено васкршње јаје као симбол Васкрсења Христовог и пропасти смрти и ада.

У епископској, Светим Духом и радошћу празника надахнутој беседи, Владика је нагласио значај празника за васцели свет и поручио: -Позивам сву браћу и сестре Цркве Светог Саве да данашњи празник буде празник праштања, братског загрљаја и измирења јер смо у Васкрслом Христу сви призвни да будемо једно.

Владика је захвалио свим својим претходницима који су епископовали и окупљали народ Божји у Аустралији, који су се молитвено и са великим жаром и љубављу трудили радећи на помирењу српског народа у расејању, особито почившим архијерејима блажене успомене патријарху Павлу, митрополиту Иринеју, епископима Дионисију, Димитрију, Петру и Василију. На крају своје беседе, епископ Силуан је још једном позвао српски народ на јединство нагласивши: -Ми смо под присмотром Небеске Србије, нашег вечног Првојерарха Светог Саве, а и почивших архијереја и трудбеника који су радили на помирењу и живели у жељи да дочекају дан када ће се српски народ ујединити и поново у једној Светосавској Цркви сабрати.

Васкршње саборовање настављено је трпезом љубави и дружењем у великој манастирској сали, где су са нарочитом радошћу и весељем поздрављена деца која су у надахнутом фолклорном наступу одушевила присутни народ. Још једном се владика Силуан обратио народу, подсећајући га на неопходност окупљања на саборовањима око манастира: -Саборовања су важна посебно због ове деце која су нам и данас показала колико воле и поштују своје порекло, нацију и традицију јер само тако она могу срчано и са љубављу да заиграју народна кола. Владика Силуан је прочитао емотивну поздравну поруку једног од својих претходника, сада Епископа ваљевског г. Милутина, који је поздравио саборовање уз захвалност Васкрслом Христу што је манастир Светог Саве напокон повраћен под омофор српских епископа.

У току поподнева у резиденцији Епископа одржана је седница Епархијског упарвног одбора Митрополије аустралијско-новозеландске, на којој су поднесени извештаји више служби о руинираном стању манастира затеченом после преузимања кључева. Манастир, нарочито црква и друге просторије и зграде, су у запуштеном и оштећеном стању тако да су им неопходне хитне поправке како не би даље пропадале. Одређени су начини и приоритети поправки. Епископ је похвалио, у своје име и у име Епархијског упарвног одбора, и благословио рад свих оних који су учествовали у рашчишћавању отпада из манастира и његовом улепшавању за ово саборовање, нарочито вреде чланице савезног Кола српских сестара и протојереја-ставрофора Ђуру Ђурђевића који је био на челу радне организације сабора којем је, према проценама, присуствовало око две хиљаде људи. Одлучено је да се одмах приступи организацији Светосавског сабора и дечјег кампа у јануару 2018. године.

Слава Васкрслом Христу за дивне дане проведене у Новом Каленићу, олтару Српске Цркве у далекој Аустралији.

Извор: Митрополија аустралијско-новозеландска