Васкршњи квиз из веронауке

Ове године, по први пут, организован је Васкршњи квиз за ученике који Правослвни катихизис уче у школама на простору архијерејског намесништва жабаљског. Квиз је одржан у Шајкашу 12. маја 2013. године.

Иницијативу за организовање квиза дао је протојереј Остоја Нијемчевић, ахијерејски намесник жабаљски, док су игре и организацију такмичења осмислили вероучитељи из школа у  Жабљу, Чуругу, Госпођинцима, Тителу, Будисави, Ковиљу, Мошорину, Локу, Вилову, Ђурђеву, Гардиновцима и Шајкашу. Сваку екипу чинила су четири члана, ученици петих разреда, који су се својим знањем и залагањем до сада истакли на часовима Православног катихизиса. Сабрање је почело светом Литургијом, на којој је началствовао прота Остоја уз саслужење месног пароха оца Милорада Мировића. Сва деца и вероучитељи су се причестили пречистим Тајнама Христовим после чега је отац Остоја поздравио присутни народ поучном беседом о неверовању Томином и животу Светога Василија Острошког чудотворца.

После богослужења су ђаци, предвођени својим вероучитељима и свештеницима, прешли у хол Основне школе Исидора Секулић где их је дочекао љубазни домаћин, директор Славиша Југовић. Након доручка квиз је започео под вођством вероучитељâ Александре Ботић, Слободана Ђурђића и Предрага Хрубика. Њима су помагали и ђаци осмих разреда школе у Шајкашу, док су техничку подршку пружили вероучитељи Бранислав Нијемчевић и Душко Опарница. После неизвесне и занимљиве борбе победили су ученици Основне школе Ђура Јакшић из  Чуруга, друго место освојили су ученици Основне школе Јован Јовановић Змај из Жабља док је треће место припало ученицима Основне школе Светозар Милетић Тител - екипа из Лока. Покровитељ овогодишњег сабрања била је Црквена општина шајкашка која је за сву децу припремила послужење и скромне поклоне. По завршетку квиза, коме циљ није био борба и победа већ заједничарење и дружење, сви учесници и гледаоци разишли су се пунијих срцâ и са осмехом на лицу, поздрављајући једни друге најрадоснијим поздравом: Христос воскресе!

Презвитер Милорад Мировић

Извор: Епархија бачка