Васкршњи празници у Сантјагу де Чилеу

Васкршњи празници у Сантјагу де Чилеу
Васкршњи празници у Сантјагу де Чилеу
Васкршњи празници у Сантјагу де Чилеу
Васкршњи празници у Сантјагу де Чилеу

Ове године парохија Светог Николаја Жичког у Сантјагу де Чилеу прославила је по пети пут Васкрс. Свака година богатила је ову интернационалну заједницу новим верницима и свака прослава великих црквених празника на свој начин разликовала се од претходне. Ове године парохија је постала богатија за пет нових латиноамеричких чланова. Освалдо Гонзалес, Хорхе Ермосиља, Хаиме Моралес из Чилеа и Хуан Виљануева из Перуа, са својом ћерком Софијом, прешли су у православље и постали једни од најактивнијих чланова парохије Светог владике Николаја Жичког, на велико задовољство њихове православне браће из словенских земаља.

Као и свих ових година, парохија Светог Николаја Жичког и даље активно одржава братске односе са парохијом Рођења Пресвете Богородице Антиохијског Патријархата у Сантјагу де Чилеу. Од самог оснивања, српска парохија у Сантјагу сваке суботе и радним данима обавља богослужења у цркви ове гостољубиве заједнице. Од пре годину и по сарадња је настављена формирањем заједничког хора Coro ortodoxo de Santiago, који предводи хоровођа српске парохије Елена Раскопова. Од априла се и Елина Михајловић, супруга оца Душана, старешине парохије Светог Николаја Жичког, укључује у професорски састав Православног института Светог Игњатија Богоносца (који делује у оквиру ове антиохијске цркве). Она ће предавати руски језик и основе културе словенских народа. Такође, у плану је да од следеће године један од православних предмета предаје и отац Душан.

Велика среда

Ове године отац Франциско Салвадор и отац Душан одлучили су да прошире међусобну сарадњу организацијом заједничких богослужења. На Велику среду служили су свету тајну јелеосвећења којој је присуствовало око стотину верника, Чилеанаца, Палестинаца, Сиријаца, Срба и Руса, као и група православних Еквадораца, чланова српске парохије у Еквадору, чији је парох отац Рафаило. У богослужењу је учествовао и други свештеник антиохијске парохије Сантјаго Агилар.

Велика субота

По устаљеном обичају, на литургију Светог Василија Великог Велике суботе, која се одржава у цркви Свете Тројице и Казанске иконе Божје Мајке Руске Православне Заграничне Цркве, чији је парох отац Душан, дошли су углавном они који нису у могућности да присуствују ноћном Васкршњем богослужењу, као и остали који су желели да освештају ускршња јаја и колаче (на руском - "кулич"). Већину присутних у цркви чинили су запослени у амбасади Руске Федерације у Сантјагу де Чилеу. Верници који су се претходних дана исповедили имали су прилику да се током Литургије и причесте, што је већи део присутних и учинио.

Васкрс

Вечерње богослужење је започело око 23 часова, после још једног освештавања ускршњих јаја. После уношења плаштанице, тачно у поноћ, јутрење је започело литијом око цркве, коју су пратила црквена звона за која су од недавно задужени Јуриј Малишкин, Ана Николајева и Милан Ненин. У задивљујуће кратком року они су успели да овладају техником "ростовског" звоњења. Помоћ им је пружио стручњак из Москве, звонар који их је обучавао преко скајпа. Захваљујући њиховом труду, прослава Васкрса је овога пута била још свечанија него раније.

Након литије, свечано богослужење је настављено. По устаљеној пракси у парохији, служило се на три језика; црквено-словенском, српском и шпанском, а Христос воскресе! се чуло и на арапском, енглеском, румунском и грчком језику.

Око 3,30 часова ујутру Литургија је завршена, а духовно славље је настављено у сали Руског дома, у којој се већ налазило послужење које су припремиле домаћице, чланице парохије. После дуге и благодатне ноћи, дружење верујућих људи разних националности завршило се у раним јутарњим часовима.

фото: Анастасија Малишкина, Pravoslavie.cl