Празник у Раковцу

Празник у Раковцу
Празник у Раковцу
Празник у Раковцу
Празник у Раковцу

На Светли понедељак – Васкрсни понедељак, први дан по Васкрсу, 29. априла 2019. године, торжествену Литургију у Раковцу служио је јеромонах Варнава, духовник манастира.

Песме дана хришћанске Пасхе појале су се истим интензитетом и жаром, јер се цела Светла седмица сматра као продужетак једног дана – Васкрса. Богослужење исто као и за Васкрс, после возгласа свештеника, почело је песмом трикратног  Христос воскресе.

У духовној радости верни су са игуманијом мати Гаврилом, мати Софијом и јеромонахом Евгенијем узвикивали радосно Христос воскресе! Ваистину воскресе!, одговарајући све време на Литургији.

Последње недеље Великог поста неколико стотина верника присуствовало је богослужењима, посебно на сам дан, у недељу Христовог Васкрсења. После свете Литургије, манастирска трпезација била је препуна, а гостољубље  манастира, како и приличи – свечано и за Васкрс изобилно.

Вечерњу службу, у недељу 28. априла 2019. године  одслужио је протојереј-ставрофор Душан Колунџић који је вернима после Божје службе казивао о самом празнику Васкрсења Христовог. За овај Васкрс у манастиру је на Велики четвртак обојено у црвену боју 1500 јаја.

За свакога су врата манастирска отворена, лепа реч и гостопримство, за пример и узор, а молитвена помоћ неизмерива, свима који су на боготражитељском путу и који помоћ за излечење и спасење душе своје траже.

Извор: Епархија сремска