Васојевићи за храм

НИН Удружење Васојевића из Београда, чији је почасни председник професор др Милија Зечевић, ректор Европског универзитета, организовало је 5. јула донаторску вечеру чији је циљ био прикупљање средстава за изградњу храма Српске православне цркве у Беранама у Црној Гори.

Вечери су се одазвали привредници који послују у Београду, а присуствовао је и Епископ будимљанско-никшићки господин Јоаникије. Првих 10 донатора је за изградњу цркве издвојило 100.000 евра, тако да ће Беране ускоро добити нови храм Српске православне цркве.

О томе који су били мотиви за организовање донаторске вечере, професор др Милија Зечевић каже:

- Ма где били, завичај никад не заборављамо и увек се радо враћамо у место где смо рођени и где су наши преци живели. То је добро и ми Васојевићи желимо да свом завичају вратимо бар делић онога што смо добили. То смо учинили и кроз донације цркви, јер никаква материјална блага не могу испунити духовне потребе и тежње човека, нити могу испунити празнину која остане ако се занемаре традиција и култура једног поднебља и народа. Српска црква је део наше традиције и културе и ми желимо да бринемо о њој, ништа мање него о послу који водимо у Београду или било где у Србији. Да то није само моје мишљење, већ и других људи из Удружења Васојевића, потврдило је управо донаторско вече за из-градњу храма у Беранама, који ће носити име Стефана Немање. Васојевићи су нас изнедрили и ми то никада не заборављамо.

Извор: НИН