Васпостављање манастира у Сремским Карловцима

Васпостављање манастира у Сремским Карловцима
Васпостављање манастира у Сремским Карловцима
Васпостављање манастира у Сремским Карловцима
Васпостављање манастира у Сремским Карловцима

Његово Преосвештенство г. Василије, Епископ сремски, служио је 14. јануара 2016. године свету архијерејску Литургију у храму Ваведења Пресвете Богородице, познатом и као Горња црква, у Сремским Карловцима.

Његовом Преосвештенству, који је тог дана прославио и свој имендан, саслуживали су архимандрит Доситеј из манастира Гргетега, протојереји-ставрофори Душан Колунџић и Јован Петковић, игуман Андреј из манастира Шишатовца, протосинђел Клеопа, протојереј Миленко Поповић, као и протођакон Слободан Вујасиновић и ђакон Петар Николић. Појао је хор Епархије сремске „Свети Николај“.

По благослову Његовог Преосвештенства, протосинђел Клеопа је, у току Литургије, прочитао Новогодишњу посланицу епископа Василија, у којој је Ново 2016. лето Господње проглашено јубиларном годином Светих Бранковића. Будући да ове године обележавамо три велика јубилеја која се тичу поменуте благоверне деспотске породице, тим поводом Епархија сремска организоваће несвакидашњи подухват: рука Свете мајке Ангелине, која се чува у манастиру Крушедолу, биће пронета кроз читаву Епархију сремску, кроз свако њено место и манастир, где ће верни људи моћи да јој се поклоне и приме благослов ове светитељке.

Након свете Литургије, прочитан је акт Његовог Преосвештенства којим се при храму Ваведења Пресвете Богородице у горњем крају Сремских Карловаца, на основу многобројних историјских података, васпоставља манастир Ваведења Пресвете Богородице. За првога настојатеља овог обновљеног манастира Преосвештени Епископ поставио је протосинђела др Клеопу (Стефановића), професора Карловачке богословије, пожелевши му да ревносно и мудро врши игуманску службу, као и да овај манастир постане расадник младога монаштва у Епархији сремској.

Извор: Епархија сремска