Васршња традиција у цркви Свете Текле код Сутомора

Парох спичанско-мишићки протојереј Петар Церовић и управитељ сутоморске жупе мр дон Дејан Турза наставили су традицију служења Васкршње Литургије и Ускршње мисе у двоолтарној цркви Свете Текле у Папанима код Сутомора.

Као и ранијих година, Литургији коју је служио православни парох присуствовали су католички вјерници предвођени својим локалним жупником. Прочитавши Васкршњу посланицу Митрополита црногорско-приморског Амфилохија, протојереј Церовић захвалио је на сарадњи дон Турзи из сутоморске жупе и позвао православне вјернике да дођу на католичку мису, што је и услишено.

Указавши да то чини у знак плодоносне сарадње коју остварују и циљу даље захвалности за афирмацију међувјерског склада правослаца и католика на овом простору, жупник Турза поклонио је свој православном колеги дуборез у брачком камену катедрале Светог Трифуна.

-Свети Трифун је светац из трећег стољећа, светац неподијељене Цркве. Нека те поштовани и драги брате у Христу, прати његов заговор у даљој служби, током које вјерујем да ћемо наставити овако дивну сарадњу, казао је дон Турза, уручујући поклон пароху Церовићу.

Услиједило је након тога симболично надметање у ломљењу јајима између два свештеника.

Извор: Митрополија црногорско-примоска, sutomorske-novine.info