Ватикан: Конференција о климатским променама и савременом ропству

Ватикан 15.07.2015. -  На позив Ватикана, око 60 градоначелника великих градова из целог света од Мексико Ситија преко Техерана до Париза саветоваће се идуће недеље у Риму о стратегијама против климатских промена и израбљивања сиромашних. Са овом једнодневном конференцијом 21. јула жели се да се градоначелници залажу  за „еманципацију сиромашних и маргинализованих лица“, рекао је бискуп Марчело, ректор Папских академија наука и друштвених наука у среду, у Ватикану. Ове две установе организују радионицу на тему „Савремено робовање и климатске промене: ангажовање градова“. На програму стоји предавање папе Фрање, а на крају су предвиђене и две изјаве за штампу.

На овај скуп путује и гувернер Калифорније Едмунд Џералд Браун. Наиме, у САД су конзервативни републиканци критиковали папину еколошку енциклику у оном делу који се односи на климатске промене. Међутим, Браун припада Демократској странци.

У својој последњој енциклици „Лаудато си“ у јуну папа изричито указује на то да је ефикасно супротстављање климатским променама могуће само онда ако се истовремено превладавају сиромаштво и израбљивање.

Следећег дана, 22. јула, Уједињене нације заједно са овим двема папским академијама организују још једну конференцију - о све већем порасту становништва у градовима,  такође у Ватикану.

Ватикан се обратио специјално градоначелницима, јер се испоставило да су они кључне личности у борби против израбљивања радника и за преузимање мера против климатских промена, изјавио је Сорондо. Ово је резултат рада такозване групе Санта Марта, и представља закључак бискупа и врхунских полицајаца из целога света који се саветују о стратегијама у циљу сузбијања трговине људима. Иначе, група носи назив по ватиканској гостионици „Санта Марта“.

Извор: Катпрес (с немачког Р.Р.)