Ватикан објавио извештај о броју припадника светских религија

Муслимани први пут у свету бројнији од католика. Ватикан је објавио да је број муслимана у свету по први пут премашио број католика и да је ислам постао највећа религија у свету. Према подацима ватиканског годишњег статистичког извештаја, ислам данас исповеда 19,2 одсто становника света, док се 17,2 одсто изјашњавају као католици. „Први пут у историји више нисмо на врху: муслимани су нас претекли", рекао је монсињор Виторио Форменти у интервјуу за ватикански лист „Осерваторе Романо".

Монсињор Форменти, који је овогодишњи извештај базирао на подацима из 2006, сматра да је главни разлог стопа наталитета.

"Истина је да док муслиманске породице настављају да рађају доста деце, а хришћанске их имају све мање", навео је он.
Ипак, хришћанство у целини остаје водећа религија. Ако се установљени проценти примене на број становника у свету од 6,5 милијарди, колико је било 2006, муслимана има 1,25 милијарди, католика 1,13, а свих хришћана заједно 2,15 милијарди, што је 33 одсто светског становништва.

Према речима Форментија, Латинска Америка остаје упориште католичанства, а на америчком континенту у целини живи 49,8 одсто укупног броја католика. Што се тиче Африке, она је, како он каже, „велики ресурс" за Католичку цркву, док се Европа и Северна Америка боре да одрже број верника. Од европских земаља по броју католика на дну су Француска, Холандија и Белгија, док је у Италији присутно „мали, веома мали опоравак", рекао је Форменти.

Религије у Србији у бројкама
Према последњем попису становништва 2002, Србија - без Косова и Метохије - имала је 7.498.001 становника. Водеће религије су представљене на следећи начин:
- православци - 6.371.584
- католици - 410.076 (5,48 одсто)
- исламска вероисповест - 239.658 (3,19 одсто)
Мање су заступљени протестантизам и јудаизам, а знатан број становника - 197.031 није се изјаснио о верској припадности.
(Извор: Географски институт САНУ)

Највеће организоване религије у свету
- хришћанство - доминантно у Европи, Америци, Јужној Африци, Океанији
- ислам - раширен на Блиском истоку, јужној Азији, приобаљу југоисточне Азије, централној Азији, Африци и деловима источне Европе
- хиндуизам - збирни назив за различите хинду вере раширене у Индији, Непалу, североистоку Шри Ланке, у Индонезији
- будизам - присутан у источној Азији и унутрашњости југоисточне азије, мањим деловима јужне Азије и Русије
- религија сика - индијски Пенџаб и други делови Индије, има их у Британији, САД, Канади, Немачкој, Малезији, југоисточној Азији и источној Африци
- јудаизам - Израел, северна и јужна Америка, западна Европа

Извор: www.blic.co.yu - Т. Васиљевић