Ватикан позвао сукобљене у Етиопији да окончају насиље

Папа Фрања је још једном позвао сукобљене стране у Етиопији да окончају  насиље и поврате мир. Папа са забринутошћу прати вести из ове источноафричке земље, рекао је портпарол Ватикана Матео Бруни у петак увече. Стотине људи је већ умрло, а десетине хиљада су приморани да напусте домове и услед насиља избегну у Судан.

Пре три недеље Папа је позвао владу у Адис Абеби и милиције у провинцији Тиграј да се „одупру искушењу оружаног обрачуна“. Уместо тога, требало би да се окрену  братском поштовању, дијалогу и мирном решавању проблема.

У међувремену, европска мрежа црквених комисија за правду и мир (Iustitia et Pax) такође је позвала на већу солидарност с људима у кризној области Тиграј. „Подржавамо апел Парламента ЕУ свима странама у сукобу да гарантују заштиту цивилног становништва путем неограниченог поштовања међународног хуманитарног права и међународних људских права“, рекли су у Јустиција и Пакс у Бриселу.

Међународна заједница, заједно са ЕУ, треба активно да допринесе мировним преговорима и олакша хуманитарне коридоре, саопштила је та организација. Људима у невољи мора се несметано пружати помоћ. У Тиграју оружане трупе тренутно више пута занемарују међународно право. "Ескалација насиља" доводи до озбиљних кршења људских права и неколико стотина цивила убијених.

Десетине хиљада  људи избегли у Судан

Око 40.000 Етиопљана треба је да побегло у суседни Судан. Уједињене нације су више пута упозориле на предстојећу, а у неким случајевима и стварну садашњу несташицу хране. Процењује се да је око милион људи расељено, међу којима око 100.000 избеглица из Еритреје.

Етиопска комисија за правду и мир извештава да "неке жртве морају да ходају и десет дана да би стигле у Судан; мајке које носе уплакане бебе од глади и жеђи, страха од непознатог, уз шокове и ратне трауме". Они који остану изложени су претњи од глади.

Почетком новембра у северном етиопском региону Тиграј избио је војни сукоб између владе у Адис Абеби и „Народноослободилачког фронта Тиграја“. Сукоб угрожава цивилно становништво и, према међународним организацијама, довео је до значајних пораста броја избеглица, који одлазе углавном у Судан.

Извор: катпрес