Ватикански дипломата при УН-у: Расна дискриминација је неприхватива

Erzbischof Ivan JurkovicВатикан је поново нагласио да је расна дискриминација у свим облицима апсолутно неподносива. У говору на хитној расправи Савета УН за људска права, стални посматрач Свете Столице при УН у Женеви, надбискуп Иван Јурковић, позвао је све државе да „бране темељна људска права сваке особе“.
Хитна расправа бавила се „тренутним расно мотивисаним кршењима људских права, системским расизмом, полицијском бруталношћу и насиљем против мирних протеста", саопштиле су Уједињене нације. „У ствари, сви чланови људске породице који су створени на слици и прилици Божјој једнаки су у свом унутрашњем достојанству, без обзира на припадност, нацију, пол, порекло, културу или религију којој припадају,“ рекао је представник Ватикана Јурковић, према Порталу "Ватиканске вести" у својој изјави.

Цитирајући речи папе Фрање, надбискуп је подсетио да „није могуће толерисати или затварати очи никаквој врсти расизма или облика друштвене искључености и истовремено тврдити да се жели бранити људски живот “. Време је, рекао је Јурковић, да се ставе ван снаге предрасуде и међусобно неповерење који су у основи дискриминације, расизма и ксенофобије.

„Нико се не би требало осећати изоловано и нико није овлашћен да гази достојанство и права других. Покушати газити неприкосновено достојанство других значи у стварности блаћење сопственог достојанства", упозорио је ватикански дипломата. У складу са оним што је папа Фрања рекао о расистичким догађајима у Сједињеним Државама на генералној аудијенцији у Ватикану 3. јуна, Јурковић је упозорио: „Насиље је самодеструктивно и деструктивно. Насиље не постиже ништа, али чини да изгубите пуно."

Извор: Катпрес (са немачког Информативна служба СПЦ)