Ватикански музеји имају први пут у историји директорку на челу

Руководство Ватиканских музеја је први пут у историји преузела једна жена. Папа Фрања је поставио др Барбару Јату за нову директорку ове проминентнне институције. Она је била досадашња вице-директорка и пмоћник Антонију Паолучију, досадашњем генералном директору. Јата је рођена 1962. године у Риму где је студирала на Sapienza – Università di Roma и специјализовала се за архивистику. Почев од 1994. године она предаје историју графичке уметности у Напуљу, а од 1996. године ради у Апостолској библиотеци Ватикана. Са тог места је прошлог јуна прешла у Ватиканске музеје.

Жене нису иначе на челу великих уметничких музеја. Лувр у Паризу, Прадо у Мадриду, Уфици у Фиренци или Ермитаж у Санкт Петерсбургу имају мушкарце за директоре. Само је Беч у томе авангардан, јер почев од 2009. године има гђу Сабину Хаг за директорку, која приређује веома виђене изложбе интернационалог значаја.

Више од 800 сарадника, трезори и магацини са најмање 70.000 изложених објеката из читавог света, Арфике, Азије, Океаније, Азије, Северне и Јужне Америке, древног Египта, грчке и римске антике, Византије и западног средњег века, ренесансе, барока и модерне биће подређени новој директорки Јати. Само јавности доступне сале и коридори у папској палати са суседним галеријама износе 7 километара. И Сикстинска капела са чувеним фрескама ”Страшног суда” Микеланђела Буонаротија на сводивима и таваници припада овом музеалном комплексу, који годишње посети око 6 милиона послетилаца и од којих Ватикан убира око 100 милиона евра годишње за улазнице, аналогне и дигиталне сувенире, реплике артефаката као и девоционалије.

Извесан дисенс је настао између папе Фрање и претходног директора Паолучија. Како је број посетилаца последњих година порастао за готово 40%, то је из консерваторских разлога Паолучи желео да лимитира овај број такозваним „Numerus Clausus“ правилом за Сикстинску капелу. На ово је папа у јавности саопштио да музеји не смеју да буду прашњаве збирке за посвећене и мудре, већ би требало да буду доступни и убогима. На то је Паолучи у јавности реплицирао да музеји нису прашњаве збирке. -Један Микеланђело је вечно модеран, саопштио је он. Папа је једном позвао 150 бескућника да са њим посете ове музеје. Сам папа Фрања за време свог четворогодишег понтификата још није ушао у Ватиканске музеје. Можда ће се ово променити доласком Барбаре Јате на чело ове институције.

протопрезвитер Зоран Андрић, Минхен