Ватра потурена у манастиру у Израелу

Велика оштећења и двоје повређених. Монах Никодим: „Велика штета и нова димензија насиља према хришћанским установама“

Јерусалим, 18.6.2015. – На немачки бенедиктински манастир у Тавги у Израелу бачен је запаљиви материјал. Један тракт нове грађевине из 2012. на Гнисаретском језеру изгорео је данас, у четвртак, рано ујутру све до зидова. 80-годишњи  калуђер и 20-годишња волунтерка из сумње да су отровани  димом одведени су у болницу,  јављено је немачкој новинској агенцији КНА. На основу графита исписаног на зиду претпоставља се да је напад извршио неки јудео-националистички починилац.

Како је јављено, калуђере је нешто после 3 ч. ујутру пробудила ватра. Израелска ватрогасна екипа је стигла кроз пола сата с двоја  кола у то место нешто даље од  Генисаретског језера.  Па ипак нису могли спречити да не изгору јужне просторије с канцеларијама и радионице, као и улазна капија.

Монах Никодим је у име манастира изјавио да су нанета „велика оштећења“

и да је то „нова димензија“ насиља према хришћанским установама. Видео снимци приказују да је на зиду спаљеног конака стајао натпис јеврејским словима: „Лажни идоли морају бити срушени“.

Још у мају 2014. бенедиктинска опатија Дормицио у Јерусалиму,  којој припада Тавга, била је изложена нападу ватром. Непосредно после Папине посете, на гори Сион су непознати починиоци помоћу једне запаљене књиге изазвали ватру у конаку. Ватра је откривена случајно пре него што се разгорела. У фебруару ове године дошло је покушаја паљења грчке православне сминарије исто тако на Сиону. И тамо су на зидовина били исписани антихришћански графити.

Нови манастирски конак , који је коштао 4,8 милиона евра, после пет година зидања освећен је у мају 2012.г. Трошкове су поднели углавном Немачко удружење за Свету земљу и Келнска надбискупија. Немачки доминиканци одржавају овде од 1939.г. поклоничко место, у спомен на Христово умножење хлебова.

У овом тренутку у Тавги живи шест монаха. При манастиру постоји центар сусрета израелске и арапске омладине. Манастгир посебну пажњу посвећује раду са младима с физичким сметњама.

Извор: Катпрес (превод Р.Р.)