Вавилонска кула и празник Педесетница - два догађаја која одсликавају однос људи према Богу

Вавилонска кула и  празник Педесетница - два догађаја која одсликавају однос људи према Богу
Вавилонска кула и  празник Педесетница - два догађаја која одсликавају однос људи према Богу
Вавилонска кула и  празник Педесетница - два догађаја која одсликавају однос људи према Богу
Вавилонска кула и  празник Педесетница - два догађаја која одсликавају однос људи према Богу

Како је 26. септембар Европски дан језика, наставници и ученици  ОШ ,,Вук Караџић“ у Лозници решили су да у сусрет том дану организују низ активности у оквиру интегративне и пројектне наставе, као и кроз радионичарску наставу. Као и увек до сада, кад год смо радили било какав пројекат, почели смо од Веронауке. Деца су направила од стиродора воз са вагонима који представљају различите државе Европе желећи тиме да покажемо да наш пут у Европу иде заједно са Светосављем, нашом традицијом и културом, нашим српским језиком и да не заборавимо Завештање Светог Симеона Мироточивог:

Чувајте,чедо моје мило, језик као земљу. Реч се може изгубити као град, као земља,као душа. А шта је народ, изгуби ли језик, земљу и душу? Народ који изгуби свој језик, престаје бити народом.

Дана 20.09.2019. започели смо интегративном наставом која је у себи садржала следеће предмете: Веронауку, Српски језик, Енглески језик, Италијански језик и Математику. Реализатори ове наставе су ученици осмих разреда и наставници Жељка Марковић, Сања Симић де Граф, Мирјана Марковић, Јелена Трипковић и Тијана Васић. Посебну част нам је приредио ученик-мигрант Азиз из Авганистана који је асистирао у овом пројекту. Часу је присуствовала педагошкиња школе Јелица Павловић. Данашња тема корелације Веронауке са језицима  била је  Вавилонска кула и  празник Педесетница  - два догађаја који одсликавају однос људи према Богу гледано кроз призму језика.

Вероучитељица Тијана Васић о је држала предавање на ову тему. Кроз библијску причу о Вавилонској кули дошли смо до закључка да није могуће доћи до Бога без Бога и да нас је Бог спасао од дела које никада није могло бити завршено, а које је било бескорисно и душепогубно. До Бога се не стиже спратовима, степеницама, циглама које нам постају битније од самог човека, неким бескорисним језицима попут Есперанта већ једнодушно, у заједници Светога Духа, у Цркви. Празник Педесетница укида проклетство Вавилона. Значај језика описан је кроз ову библијску символику.

Анализирали смо Молитву Господњу Оченаш на српском језику кроз језичку анализу - фонетску, морфолошку и синтаксичку. Затим смо укључили математику где се назив Молитве Господње крио иза поља која су била математичка квиз питања, а давањем тачних одговора отворила су се поља. На енглеском језику смо обрађивали вокабулар кроз повезивање речи са њиховим значењем, а велики допринос дао нам је ученик мигрант Азис, који нам је презентовао заставе европских земаља и њихове називе, а затим иза сваке заставе крило поље како се каже „хвала“ на том европском језику. Азиз је добио задатак да нам презентује основни српски вокабулар који је научио. Играли смо се игре асоцијација и имали смо мини квиз питања. И све то кроз Веронауку!

 Господе, Господе наш! Како је величанствено Име твоје по свој земљи! Подигао си славу своју више небеса. (Пс. 8,1)

Сања Симић де Граф