ВДС: Бесплатно летовање за многочлане породице

ВДС: Бесплатно летовање за многочлане породице
ВДС: Бесплатно летовање за многочлане породице
ВДС: Бесплатно летовање за многочлане породице
ВДС: Бесплатно летовање за многочлане породице

У суботу, 15. августа 2015. године, у раним јутрањим часовима у Београд, испред Патријаршије, одакле је и пре тачно једанаест дана кренула са благословом нашег Патријарха, стигла je са летовања из Грчке група од осам породица са нешто мање од педесеторо деце.

Током последњих неколико дана боравка група је обишла манастир Св. Атанасија Великом у месту Колиндросу (Ιερά Μονή Αγ. Αθανασίου Κολινδρού), затим, приморско место Платамон (Πλαταμόνας) где је групу дочекао и угостио на вечери у храму Преображења Господњег јеромонах Филарет. Неизоставно је требало обићи и Солун са његовим светињама. Тако се група последњег дана свог боравка упутила ка Зејтилнику, цркви Св. Димитрија и до Беле куле.

Оно што је на сву децу па и родитеље оставило посебан утисак je грчко-српско вече које је организовао сам Митрополит Геогије. Наиме, српчад је угошћена на свечаној вечери у најлепшем простору за прославе и свечаности у Катеринију и околини где је народни оркестар ученика средње музичке школе изводио програм грчких народних песама. Том приликом Митрополит је у име секретаријата ВДС-а добио на дар прелепу икону Господа Исуса Христа коју је Верском добротворном старатељству приложила Светлана Миловановић. На крају вечерњег програма наступио је дечији хор састављен од групе који броји само један дан постојања јер су се деца групе самоиницијативно, претходног дана организовала и напорно вежбала како би своје домаћине обрадовала лепим српским духовним и народним песмама. Тог тренутка најмлађи и најсимпатичнији дечији хор у Катеринију је све одушевио и покупио симпатије отпевавши неколико српски народних песама и на крају химну Богородици Достојно јест на грчком језику што је изазвало обације. 

Боравак деце у граду Катаринију је изазвао одушевљење мећу њеним становницима тако да су се појединци али и организације јављали да помогну како би боравак деце из Србије био што пријатнији. С тим вези, председник општине града г. Савас Хјонидис (Σάββας Χιονίδης) је поклонио свој деци, свакоме према узрасту, скоро сав неопходни школски прибор. Овај гест истинског милосрђа је ко деце, поготову код млађих, изазвао обиље радост па неколико њих нису хтели да скину нове и пуне ранчеве са леђа све док нису отишли на спавање. Сама Митрополија пак у оквиру својих активности помоћи и подршке породицама има и бутик одеће и обуће где многи па и сами предузетници који се баве продајом одевних предмета исте донирају Митрополији. По благослову Митрополита деца из групе су једног дана обишле бутик и добили неопходну одећу што је посебно важно с обзиром да ускоро почиње школска година.

Увече, дана пред полазак кући, Митрополит Китруски је посетио одмаралиште како би поздравио своје госте и пожелео им срећан и благословен повратак. Измећу осталог, Високореосвећени је изразио спремност да се оваква сарадња настави и да и следеће године, ако Бог да, доћу нови гости.

Овом приликом желимо искрено да се захвалимо нашим добротворима без којих овај богоугодни подухват не би био могућ. С обзиром да организација овакве врсте није једноставна сваки од добротвора се побринуо за посебну област и ту морамо да похвалимо општину Стари град а посебно председника г. Дејана Ковачевића који је обезбедио средства за изнајмљивање аутобуса. Такође треба похвалити и јавно предузеће ,,Ласта” које је максимално изашли у сусрет што се тиче цене изнајмљивања аутобуса. Велику захвалност дугујемо хуманитарној фондацији ,,Миња Петровић” и фирми ,,Сангард” (Sungard) са Новог Београда што су обезбедили средства за вађење четрдесет и осам (48) нових пасоша али и због тога што су обезбдили путна осигурања за све путнике. Захвалност дугујемо и  полицијским управама што су пасоше издали у рекордном року.

Свакако, посебну захвалност дугујемо Грчкој православној цркви односно Митрополији Китруској и Митрополиту Георгију Хризостому, нашем домаћину али и свим његовим сарадницима који су се максимално потрудили да се деца са овог летовања врате са што више пријатних утисака.

Дубоко верујемо да је највећа награда свим онима који су несебично помогли да се ово дело оствари бити искрена радост ове деце али и дечије молитве за здравље и спасење које ће ова деце упућивати Господу за своје доброчинитеље.

Извор: ВДС