ВДС: Детињци на Дечјем одељењу Специјалне болнице за церебралну парализу и развојну неурологију у Сокобањској

ВДС: Детињци на Дечјем одељењу Специјалне болнице за церебралну парализу и развојну неурологију у Сокобањској

Чланови Милосрдне секције Верског добротворног старатељства Архиепископије београдско-карловачке су на Детињце у недељу, 18. децембра  2011. године, посетили Дечије одељење Специјалне болнице за церебралну парализу и развојну неурологију у Сокобањској. Пре посете чланови Секције су присуствовали Светој Литургији у болничкој  капели Светог Луке која је била  препуна верног народа. Пуно људи, међу којима је било и деце, се причестило. Цела Црква је учествовала појањем у Богослужењу. Било је свечано и лепо Узносећи молитве Гопосду прота  Ђуро се посебно молио   за ово лечилиште, за здравље оних који се лече и који их лече и за њихово спасење.

У краћој беседи прота Ћуро је између осталог рекао “..Ако дате љубав, деца ће вам узвратити У Светом Јевађељу које смо данас чули, видимо  како је Гопспод излечио згрчену, грешну  жену.И  ми би требaли  да се покајањем и уклањањeм од греха добро припремимо за Празник Рождества Христовог. Да видимо с чим ћемо изаћи пред Господа, да ли с исправљеним животом и очишћеним срцем. Господ ће дати Свој допринос али и  ми треба да се трудимо. Господ је дао Свог Јединородног Сина за наше спасење, а ми -  шта ми чинимо? ”

Чланови Милосрдне секције су затим са протом Ђуром Сушом, духовником Клинике за рехабилитацију "Др Мирослав Зотовић",  посетили децу у Специјалној болници и поделили банане, мандарине, чоколадне бананице  “Светосавско звонце” и “Православље”.Са нама је била госпођа Вера Митић, генерални  секретар Библијског друштва Србије која је донела деци на поклон  22 примерка књиге “Деца читају Библију”  и  10 примерака  књиге  “Библијске приче” са променљивим сликама,  за децу млађег узраста. 

Деца су  проту дочекала као свог, дозивајићи га са свих страна.Била су пуна питања. Један дечак је, показујући икону Светог Саве питао -  кад ће доћи Свети Сава? Прота Ђуро је одговорио да  је Свети Сава увек са нама.Деца су показала интересовање за штампу коју смо донели а мања деца, за игру. Било је и добацивања лоптом, у коме је неко учествовао рукама  а неко главом.Разговору  и дружењу никад краја, јер су деца  као деца радознала и воле пажњу. Поред лечења и неопходне терапије у овој установи је организован и васпитно образовни рад тако деца стичу неопходна знања и   развијају се у складу са својим могућностима и способностима. У креативним радионицама уче разне вештине а најлепши радови су изложени у холу и дневном боравку.

- Дечија душа је чиста, каже нам на крају посете прота  Ђуро.Господ је рекао:  “Ако деца ућуте, камење ће проговорити”. Са децом треба увек бити активан, давати топлину и искрену очинску љубав јер деца лако препознају оно што није истина. Поред дечијег одељења на Клиници су  покретни и  бројни непокретни болеснци које  прота Ђуро редовно обилази  и  пружа духовну утеху и охрабрење. Људи траже Бога, исповедају се и причешћују нарочито пред операције.

И кад напусте Клинику  често долазе на богослужење у капелу Светог Луке, тако да је она као што смо се и сами уверили на Светој  Литургји била испуњена до последњег места што најбоље показује колико ова капела болесницима значи и колико им  је била потребна.

Извор: ВДС