ВДС: Наставља се прикупљање помоћи у београдском храма

Његова Светост Патријарх српски Иринеј је у петак вече упутио апел, позвавши све вернике и грађане да, колико још од суботе ујутру, на делу покажу братску љубав и да код својих храмова донесу све оно што је потребно грађанима из подручја погођених незапамћеним поплавама.

Исте вечери, председник Верског добротворног старатељства, Патријарх Иринеј, је сазвао хитан састанак свих запослених ове Црквене хуманитарне организације на којем је изложио план акције: што брже сакупити помоћ по храмовима, допремити у велику салу Патријаршије где ће иста уз помоћ волонтера бити сортирана и после, искључиво по упутствима Градског кризног штаба, бити прослеђена најугроженијим без обзира где су смештени и где се у том тренутку налазе.

Већ од раног јутра са територије читаве Архиепископије, од свих храмова, почела је да пристиже, и то у неочекиваним количинама, помоћ у храни, одећи, обући, ћебадима, личној хигијени и свим другим средствима неопходним за збрињавање исељених који су стигли и настављају да стижу у престони град, од којих су најбројнији Обреновчани.

Јуче, у суботу 18. маја, од поднева па све до поноћи, мотори возила ВДС-а ни за тренутак нису стигли да се охладе, а то их и данас, по прогнозама, очекује још у већој мери. Волонтери су почели да се јављају са свих страна: богословци, вероучитељи, студенти, верници, а посебно млади људи који су тог јутра били у храму, и, чувши апел од својих свештеника, одмах се упутили ка просторијама ВДС-а.

До краја јучерашњег дана испоручено је нешто више од 27 тона робе и 400 кг свећа које су послате у Обреновац због нестанка струје; преко 80 волонтера је учестовало у акцији; свих храмови Архиепископије су прикупљали средства а после поноћи је у Обреновац допремљена кувана храна из једног београдског ресторана за најугроженије. Али најдирљивије је што су се грађани одазвали у толикој мери и на такав начин да смо се сви осетили као једна породица, као да се сви одједном знамо, као да сваког можемо да загрлимо. Сви, без изузетка смо били преплављени истим осећањем, осећањем да смо једно.

Рад се наставља... 

Извор: ВДС