ВДС: Помоћ верном народу на Косову и Метохији

ВДС: Помоћ верном народу на Косову и Метохији
ВДС: Помоћ верном народу на Косову и Метохији
ВДС: Помоћ верном народу на Косову и Метохији
ВДС: Помоћ верном народу на Косову и Метохији

Верско добротворно старатељство поделило пакетиће деци
на Косову и Метохији

Са благословом Његове Светости Патријарха српског г. Иринеја, представници Верског добротворног старатељства, секретар јереј Владимир Марковић и г. Вук Јовановић, посетили су децу на Косову и Метохији. Била је то прилика да се деца обрадују пригодним поклон пакетима и да се нашем верном народу на простору Косова и Метохије пренесу благослови Његове Светости и братска љубав верног народа Архиепископије београдско-карловачке.

Верско добротворно старатељство је припремило 400 пакетића са иконицама, даром Његове Светости Патријарха српског г. Иринеја, слаткишима, играчкама и Божићним бројем Светосавског звонца. Велику захвалност ВДС дугује свима који су помогли. Фирми Деко Интернешнал, генералном увознику Кико беби опреме, који су поклонили веома вредне играчке, донаторима слаткиша „Нестле“, Издавачком фондацији СПЦ и вредним волонтерима који су све то упаковали. Деца из школа „Деспот Стефан Лазаревић“ и „Јелена Ћетковић“ из Миријева су захваљујући својој вероучитељици Тамари припремили пакетиће и честитке за своје вршњаке на северу Косова те је и то прослеђено.

У четвртак, 3. јануара 2012. године, јереј Владимир Марковић је посетио проту Мирослава Попадића у селу Лешак, где је са вероучитељем Милутином Попадићем и домаћином оцем Мирославом поделио 300 пакетића деци. Деца основношколског узраста која уче веронауку пакетиће су добила испред храма Успења Пресвете Богородице у Лешку и радосно заблагодарила свима који су их својом пажњом обрадовали.

Отац Владимир је пренео благослов Патријарха српског Иринеја и честитајући празник подсетио да јеванђелска љубав и мир прво треба да се осете у кући, породици која је мала Црква. Зато је потребно да деца слушају веронауку али и да долазе у цркву, да се причешћују и да од малена живе у својој цркви и са њом као и малишани са Миријева који су управо захваљујући својој вероучитељици пројавили све своје лепе и племените особине, хришћанске врлине, сетивши се својих вршњака у дане породичних празника.

У поподневним сатима представници ВДС-а, заједно са јерејем Бојаном Крстићем обишли су „Дечију кућу“ у Грачаници где живе деца са сметњама у развоју, о којима Епархија рашко-призренска доста брине и помаже. Ту су уз срдачну добродошлицу поделили деци божићне поклоне и у пријатној атмосфери провели неке незаборавне тренутке. Радост и љубав болесне деце којима она зраче најлсичнија је љубави Божјој на коју смо позвани. Зато су се и овога пута огрејали у њиховој близини.

А огрејали су се и љубављу и гостопримством братства манастира Високи Дечани и благословима светога Краља Стефана на Канону коме су присуствовали.

Сутрадан, 4. јануара, заједно са оцем Исаијом, монахом манастира Високи Дечани, посетили су Осојане, где су у школи деци поделили 100 пакетића и обишли неколико породица у Осојану и Клини. Имали су прилике да се увере у све проблеме са којима народ живи у изолованим условима, беди и сиромаштву са непоколебивом вером у Бога. Захваљујући тој вери имају здраве породице са доста деце и наде у светлију будућност.   

Ово је за све који су учествовали у Божићном даривању била прилика да се у дечјем погледу огледну. И да у том погледу препознају радост и осмех иако за тим често нема људске логике.

Тај њихов поглед зна да пробуди жељу да сви будемо бољи људи, да следимо Христов пример и да наликујемо јеванђелском обрасцу. Управо се са таквим осећањима одлази и увек враћа на Косово и Метохију.

Извор: ВДС

ВДС: Помоћ верном народу на Косову и Метохији
ВДС: Помоћ верном народу на Косову и Метохији
ВДС: Помоћ верном народу на Косову и Метохији
ВДС: Помоћ верном народу на Косову и Метохији