ВДС: Посета Свратишту за децу улице

ВДС: Посета Свратишту за децу улице
ВДС: Посета Свратишту за децу улице
ВДС: Посета Свратишту за децу улице
ВДС: Посета Свратишту за децу улице

На свакој светој Литургији и у нашим личним молитвама ми исповедамо Символ вере и, у седмом члану, нашу веру у Други долазак Господа Исуса Христа: „И Који ће опет доћи са славом, да суди живима и мртвима, Његовом Царству неће бити краја“. Цело Јеванђеље нас упућује како се треба припремити за тај Суд а Јеванђеље прочитано на Литургији у Недељу месопусну, 11. фебруара 2018. године, описује једноставно и сваком разумљиво како ће изгледати тај судбоносни Дан.

„А кад дође Син Човечији у слави својој и сви свети анђели са Њим, тада ће сјести на пријесто славе своје. И сабраће се пред Њим сви народи, и разлучиће их једне од других као пастир што разлучује овце од јаради.“ И позваће Цар оне што је поставио са десне стране себи „Ходите благословени Оца мојега: примите Царство које вам је припремљено од постања света. Јер огладњех, и дадосте ми да једем; ожедњех, и напојисте ме, странац бијах, и примисте ме. Наг бијах, и одјенусте ме; болестан бијах, и посетисте ме; у тамници бијах и дођосте ми.“ На питање праведника „Кад те видјесмо гладна, и нахранисмо? Или жедна, и напојисмо? ...нага и одјенусмо,...болесна или у тамници и дођосмо ти?“ Господ одговара „Заиста вам кажем: кад учинисте једноме од ове моје најмање браће, мени учинисте.“ (Мт. 25. 31-46). Цео наш живот, оно што смо желели, научили, радили, стекли, имаће вредност само ако смо испуњавајући две јеванђељске заповести о љубави, љубављу узвратили на Љубав Божју.

Верско добротворно старатељство Архиепископије београдско-карловачке, по благослову Његове Светости Патријарха српског г. Иринеја, заједно са секретаром јерејем Владимиром Марковићем, запосленима и бројним волонтерима и донаторима труди се да људима који су болесни, напуштени, стари и немоћни, у свему потребити покаже да нису сами и да им помогне колико може. Ова помоћ се пружа потребитима преко ресора ВДС-а који пружају саветодавну помоћ; здравствену, правну, помоћ породици, преко Црквено народне кухиње која улази у девету годину рада и Милосрдне секције која редовно сваке недеље обилази установе социјалне заштите Града Београда. Кроз тај труд свих окупљених  у ВДС-у и жељу да се помогне онима којима је помоћ најпотребнија на делу се сведочи „вера која кроз љубав дела“.

У недељу, 11. фебруара 2018. године, кад се читало Јеванђеље о Страшном суду волонтери Милосрдне секције ВДС-а су после свете Литургије посетили Свратиште за децу улице у Крфској при Центру за интеграцију младих. Око волонтера који су у Свратиште донели средства за личну хигијену и воће брзо су се окупила деца. Уз помоћ волонтера отпевали су неколико омиљених песама, причали, играли се „Не љути се човече“ и цртали. Игра „Музичке столице“ их је посебно развеселила и то што је волонтерка Катарина учествовала и  пуштала музику. Један број деце волонтере ВДС-а познаје и са њима су разговарали о томе шта се дешавало од како се нису видели уз по неко питање о школи и учењу. Све их је веома обрадовало што је један дечак, за кога су знали да је желео да научи да ради на рачунару, уписао средњу школу. Рекли су му, да поред помоћи коју добија у Свратишту, уколико му затреба може доћи на бесплатне часове у ВДС- у Француској 31.

И овом приликом са децом је био и љубазно волентере ВДС-а дочекао васпитач г. Крша Јовановић. У току посете деца су му прилазила слободно и с поштовањем. Господин Крша је рекао да деца  долазе сама, слободно. Већина њих је из нехигијенских насеља и живи или ради на улици. У Свратишту могу да се окупају, имају три оброка, пружа им се помоћ у учењу и неки видови здравствене помоћи. Придржавају се кућног реда који су заједно са васпитачима утврдили. Многи од њих су овде доста научили о одржавању хигијене и друге обрасце понашања. Све активности су усмерене да се деци са маргине друштва побољша квалитет живота и  да се благовремено укључе у систем образовања  што је предуслов да касније стекну квалификацију  и буду радно оспособљени.

Извор: ВДС