Вече поезије у част Пресвете Богородице на Госпојинским свечаностима у Крагујевцу

У препуној сали Духовног центра Саборне цркве у Крагујевцу у четвртак, 26. августа 2010. године, одржано је вече поезије у част Пресвете Богородице у оквиру Госпојинских свечаности.

Након отварања изложбе радова студената Академије СПЦ за уметности и консервацију из Београда којом су отпочеле Госпојинске свечаности, у организацији свештенства Саборне цркве, са благословом Његовог Преосвештенства Епископа шумадијског Г. Јована, а поводом храмовне славе Успења Пресвете Богородице - Велике Госпојине, први пут ове 2010. године одржано је сабрање посвећено Пресветој Богородици у коме су учествовали угледни песници Крагујевца и Шумадије.

После благослова Архијереја и молитве Оче наш, у име братства Саборне цркве пристутне је поздравио јереј Зоран Врбашки најавивши вечерашње учеснике - песнике: Слободанку Р. Луковић, сурдопедагога из Крагујевца, Јована Ч. Стојиловића, песника из Крагуејвца, Емилију С. Живојиновић, професора књижевности из Крагујевца, Љубомира С. Пјевчевића, песника из Ваљева и Слободана Павићевића, песника из Крагујевца. Потом је указавши на значај Госпојинских свечаности и вечерашњег сабирања песника, позвао свештеника Саборне цркве јереја Срећка Зечевића да својим Словом о Мајци Божијој отвори ово вече поезије.

После овог уводног обраћања песници су низали своје стихове и њима отварали своје али и душе свих присутних, исказујући најискреније мисли, жеље и молитве које су у самоћи свога стваралаштва упућивали Богу и Пресветој Мајци Божијој.

У част Приснодјеве казивали су своје стихове Словољубци који су од Слова Божијег добили дар речи и који су се потрудили да као мудри домоуправитељи разнолике благодати Божије подарени им таланат умноже.

Уз учешће Катедралног октета свети Роман Мелод и Хора младих из Крагујевца вече поезије у част Мајке Божије представљало је истински псалмопој богољубивих верника Крагујевца, који су са радошћу дочекали овакве душекорисне скупове.

Извор: Епархија шумадијска