Вече са Звонцем

деца манекениУ сали Етнографског музеја у Београду, 15. септембра 2008. године, одржан је пријем за вероучитеље који је организовао Катихетски одбор Aрхиепископије београдско-карловачке и православни дечји часопис "Светросавско звонце" поводом почетка нове школске године под називом "Вече са Звонцем".

Звонце2Пријему су присуствовали Преосвећени архијереји Епископ жички Г. Хрисостом, члан Светог архијерејског синода задужен за Информативно издавачку установу, у чијем је саставу и часопис "Светосавско звонце" и Епископ хвостански Г. Атанасије, викар Патријарха Српског Павла.

Звонце1Вече је почело молитвом Оче наш, а потом је вероучитеље благословио и поздравио Епископ хвостански Г. Атанасије, председник Катихетског одбора Архиепископије београдско-карловачке, који им је пожелео Богом благословен почетак школске године, изразивши жељу да следеће године буде још више ученика који похађају верску наставу. Такође им је препоручио да у настави користе "Светосавско звонце" као драгоцено помоћно наставно средство. Госпођа Сандра Дабић, секретар Катихетског одбора, изразила је задовољство што су се вероучитељи окупили овако лепим поводом.

Звонце3Сликом и речју најновији број часописа "Светосавско звонце" представила је госпођа Радмила Мишев, главни и одговорни уредник, а потом су ученици ОШ "Старина Новак"из Београда, присутне повели на мали модни "времеплов". Реч је о делу изложбе која је одржана у Педагошком музеју - о ученичком одевању и ђачким униформама у последња два века у Србији.

децаАутор изложбе, госпођа Љиљана Станков, ненаметљиво је, а на сликовит и поучан начин, приказала развој ученичких униформи у Србији. Изглед некадашњих студената лицеја, средњошколаца, ученика основних школа, разних спортских удружења и "ученика" предшколских установа, на љупко су оживели ученици ОШ "Старина Новак", одушевивши присутне. Да припреме ученике, како би све било изведено на најбољи могући начин, потрудиле су се вероучитељица ОШ "Старина Новак" Мирјана Видовић Кубат и учитељица Жељка Ђокић.

ловорЛепоти ове вечери допринели су дивним појањем дует "Пирг" и певачка група вероучитељица "Ловор".

Приказан је и спот "Азбучне песме", чији је текст написао умировљени Епископ захумски-херцеговачки Атајасије (Јевтић). Уметници и деца су на занимиљив и леп начин, игром и песмом, из пратњу традиционалних инструмената, оживели азбуку. На крају ове лепе вечери Епископ Атанасије свим вероучитељима даровао по један диск.

Покровитељи вечери: Етнографски музеј, Педагошки музеј, Синалко Србија, Водавода, Си-Си група