Вече духовне музике у Вотерлуу

У суботу, 6. фебруара 2016. године, након успешно одржане Годишње скупштине Епархије канадске, Његова Светост Патријарх српски г. Иринеј посетио је храм Светог Георгија у Вотерлуу надомак Торонта.

У пратњи Српског Патријарха били су архијерејски заменик и први парох торонтски протојереј-ставрофор Василије Томић и протођакон Дамјан Божић. У свечаној банкет сали, једној од лепших у овом крају, приређен је концерт духовне музике у част Патријарха српског г. Иринеја, администратора Епархије канадске.

Одбор за дочек је био свечан и разнолик. Поред месног пароха и старешине храма, проте-ставрофора Душана Гњатића и председника Црквено-школске општине г. Милана Лешића, Патријарха су дочекала деца у народној ношњи као и многобројни верници. При Патријарховом уласку у банкет салу седам мешовитих хорова је громко запевало Исполаети Деспота. Након отпеваних химни Канаде, Русије и Србије уследио је концерт. Хорови су наступили следећим редоследом: Хор Свети Сава Српски из Мисисаге под диригентском палицом Јанеза Говедника; хор Свети Јован Дамаскин из Ватерлуа, диригент: Георгина Грујучић; хор Свети Никола из Хамилтона, диригент: Мира Стојсављевић; хор Свети Роман Мелод из Кичинера, диригент: Биљана Важић; хор Кир Стефан Србин из Торонта, диригент: Јасмина Вучуровић, као и дечји хор Свети Роман Мелод из Кичинера, диригент: Биљана Важић, затим руски хор Христа Спаса из Торонта, диригент: Елена Еремеева; дечји оркестар цркве Светог Георгија из Ватерлуа, учитељица: Катарина Поповић, и девојачка певачка група Божури из Кичинера и сестра Ђина Окука.

Ређале су се композиције Бортњанског, Котура, Бабовића, Станковића, Адамова, Христића, Иванова, Макарова, Степанова... Поред духовне музике хорови су заблистали и у извођењу старих српских песама попут песама о Косову, Свилен конац, Марш на Дрину, Видовдан, Ој, јабуко... На крају концерта завршним речима обратио се прота Душан заблагодаривши свима, а на првом месту Патријарху српском г. Иринеју на доласку, пажњи и љубави коју има према овој заједници као и свим Србима и Српкињама и људима добре воље у Канади.

Извор: Епархија канадска, фото: Милорад Делић