Величанствен концерт на Црвеном тргу

Поводом 1025- годишњице крштења Русије 25. јула 2013. године одржан концерт "Русијo света, сачувај веру православну!" на Црвеном тргу у Москви

Концерту су присуствовали Његова Светост Патријарх александријски и све Африке Теодор, Његово Блаженство Патријарх Светога града Јерусалима и све Палестине Теофил, Патријарх московски и све Русије Кирил, Његова Светост и Блаженство Католикос-Патријарх све Грузије Илија, Његова Светост Патријарх српски Иринеј, Његова Светост Патријарх бугарски Неофит, Његово Блаженство Архиепископ Нове Јустинијане и свега Кипра Хризостом, Митрополит Варшаве и све Пољске Сава, Митрополит све Америке и Канаде Тихон, Митрополит Емануил (Васељенска Патријаршија), Митрополит Мексика, Централне Америке, Кариба и Венецуеле Антоније (Антиохијска Патријаршија), Митрополит западноевропски Јосиф (Румунска Патријаршија), Митрополит филипијски, напуљски и тасосски Прокопије (Грчка Православна Црква), Митрополит корчински Јован (Албанска Православна Црква), Архиепископскоп прешовски Растислав (Православна Црква Чешких земаља и Словачке), као и Митрополит крутицки и коломенски Јувеналије, Митрополит сарански и мордовијски Варсенуфије, Митрополит волоколамски Иларион, архимандрит Тихон (Шевкунов), протојереј Всеволод Чаплин, шеф Канцеларије председника Руске Федерације за унутрашњу политику О.В. Морозов, министар културе Руске Федерације В.Р. Медински, председник Синодалног информационог оделења В.Р. Легојда, председник АД "Руске железнице", председник Одбора фонда Светог Андреја В. Јакуњин, делегације помесних Православних Цркава, архијереји и свештенство Руске Православне Цркве.

Концерт је почео руском химном. Уследио је позоришни комад "Из прошлих година". На великом екрану су приказане иконе Спаситеља, Свете кнегиње Олге и Светог кнеза Владимира, као и историјске слике о крштењу Русије. На крају су беседили Његова Светост Патријарх московски и све Русије Кирил и шеф Канцеларије председника Руске Федерације за унутрашњу политику О.В. Морозов.

Његова Светост се обратио речима: - Здраво, драги моји! Са великом радошћу поздрвљам вас на Црвеном тргу, у дану када наша земља и братске земље Украјина и Белорусија прослављају 1025-годишњицу крштења Руса. Какав је то догађај? Какав је његов значај? Ми, народ XXI века, тешко можемо замислити шта се тада догодило, тешко је замислити чак и изглед тадашњих људи, њихову културу, њихов живот и њихове обичаје. А зашто ми знамо да је то био велики догађај? Ми знамо о томе индиректно - кроз историју нашег народа, кроз све ствари које су нам се догодиле. Пре 1025 година постављени су темељи нашег националног духовног и културног живота. Наши преци су прихватили хришћанску веру, а са њом и систем вредности и морала, чија снага је таква да никакви историјски преокрети нису могли да нас униште. Тада је постављен јак темељ на којем је поникла Русија. И док ми живимо у различитим државама, духовни темељ нам остаје заједнички, и он нас спаја, како нас држављане Русије, тако и све наше братске словенске народе. Ми смо заједно и духовно и културно, зато што имамо заједнички темељ. Током историје било је покушаја да се ослаби тај темељ, па чак и да се уништи. Многи су радили на томе. Али нису успели! И данас у Москви и у другим земљама, људи се са захвалношћу сећају догађаја од пре 1025 године и схватају његов значај за наше време. Ми имамо унутрашње везе управо зато што смо пре 1025 година поставили темеље наше заједнице. Верујем да тај темељ никада неће бити уништен. Али, то зависи од свих вас, од нашег народа и његове способности да заштити оно што му је драго, од његове способности да гради свој живот на тим темељима, снагом и издржљивошћу са којима живимо вековима. И ако буде тако, биће јака јака и напредна Русија, биће снажна и напредна Украјина, биће јака и напредна Белорусија, а сви заједно ћемо бити једна духовна породица, везана чврстим везама. Прослављајући 1025- годишњице крштења Русије, ми не гледамо само прошлост - ми смо устремљени ка будућности. Наше разумевање историје је оно што у великој мери може да одреди нашу будућност. И ја се данас и увек молим Господу да упути своју милост ка историјској Русији, земљама које је чине, народу Русије. Верујем да ће нам милост Божја помоћи да изградимо миран и напредан живот. Честитам вам свима, драги моји!

Господин Морозов је прочитао честитку председника Владимира Путина: -
Ваша Светости, поштовани поглавари и предводници делегација помесних Православних Цркава, драги пријатељи, примање хришћанства представљало је прекретницу у судбини наше отаџбине, учинило ју је саставним делом хришћанске цивилизације, помогло је њеном претварању у изузетни и велику државу. Управо је православље дало Русији снажан импулс за развој, подизање нивоа културе, образовања и просвете. Оно је подстицало колосалне стваралачке снаге и тежње, надахњивало је на дела и помагало у искушењима. И Руска Православна Црква је увек била са својим народом. Она данас поново обавља своју одговорну службу, помаже милионима људи да стичу веру у добро, милосрђе и непролазне истине хришћанског учења. Њен вишеструки труд, стална брига за морално оздрављење и јачање традиционалних вредности и одговорна позиција у вези с многим актуелним и оштрим питањима данашњице имају важан значај за Русију. А неуморни пастирски подвиг служи обједињавању људи. Истаћи ћу такође изузетну стваралачку улогу Московске Патријаршије у јачању међународне сарадње и у развоју конструктивног дијалога са помесним Православним Црквама. Желим Вама, Ваша Светости, као и дубокопоштованим учесницима и гостима на свечаностима поводом 1025-годишњице крштења Русије, мир, срећу и све најбоље.

Концерт су водили Анастасија Чернобровина и Борис Корчевников. Наступили су вокални квартет из Украјине и ансамбл из Белорусије, на челу са Анатолијем Армоленком. Изведене су композиције народа Руске Федерације, позоришни комади о о мисионарском раду Руске Православне Цркве у Сибиру, као и "Победа Православља". Наступили су и Симфонијски оркестар Централног војног оркестра Министарства одбране Руске Федерације, Државни академски руски народни ансамбл "Русија", оркестар Државног академског руског народног хора, ансамбл "Звона Русије", група балетских уметника Бољшој театра, Московски саборни хор, чланови Руског националног балета "Ренесанс", солисти театра "Хеликон-опера", хор Сретењског манастира, група "Ритмови планине",  Државни кубански козачки хор и многи залужни уметници Руске Федерације.

Концерт је завршен извођењем Славе
М.И. Глинке и ватрометом.

Извор: patriarchia.ru

Величанствен концерт на Црвеном тргу
Величанствен концерт на Црвеном тргу
Величанствен концерт на Црвеном тргу
Величанствен концерт на Црвеном тргу
Величанствен концерт на Црвеном тргу
Величанствен концерт на Црвеном тргу
Величанствен концерт на Црвеном тргу
Величанствен концерт на Црвеном тргу
Величанствен концерт на Црвеном тргу
Величанствен концерт на Црвеном тргу
Величанствен концерт на Црвеном тргу
Величанствен концерт на Црвеном тргу