Велика духовна радост христољубиве војске

Велика духовна радост христољубиве војске
Велика духовна радост христољубиве војске
Велика духовна радост христољубиве војске
Велика духовна радост христољубиве војске

На молбу христољубивог војинства и љубазни братски позив Епископа бачког др Иринеја, Епископ шумадијски и војни г. Јован богослужио је18. новембра 2016. године свету aрхијерејску Литургију у војном параклису Светог мученика Нестора у Команди Прве бригаде Копнене војске у Новом Саду.

Повод сабрања био је свечани испраћај припадника пешадијске чете и штабних официра Прве бригаде у мировну операцију UNIFIL. Саслуживали су архимандрит Прокопије (Тајар) из Православне Антиохијске Патријаршије, протопрезвитер-ставрофор Миливој Мијатов, архијерејски намесник новосадски први, ђакон Иван Гашић и надлежни војни свештеник Ђорђе Стојисављевић, капетан.

У светој Литургији учешћа је узело (молитвом и причешћем), осим службеникâ Команде бригаде, нешто више од половине професионалних припадника војске који се спремају да у окриљу Уједињених нација буду упућени у мировну мисију у Либан.

Јеванђелску омилију, благословом владике Јована, изговорио је отац Ђорђе Стојисављевић. Непосредно пред завршетак богослужења одслужен је мали молитвени помен новопрестављеном млаdoм старешини ове јединице потпоручнику Спасоју Милошевићу. На концу свете Литургије, архијерејски намесник новосадски први је, у име Епископа бачког др Иринеја, упутио надахнуте речи добродошлице владици Јовану, после чега је Епископ захвалио на позиву да принесе усрдну молитву Евхаристије и додели благослов како војницима који одлазе у мисију, тако и свим христољубивим припадницима Прве бригаде. Литургијско славље улепшано је милогласним појањем представника школе појања Свети Јован Дамаскин из Новог Сада.

По завршетку свете Литургије, уприличено је пригодно послужење у Команди бригаде, после чега је уследила Војна свечаност испраћаја чете у мисију, у градској касарни Југовићево, којом приликом је владика Јован свим војницима који се упућују у мисију доделио пакетић хришћанских знамења за лично узрастање у вери светих предака. Целокупна свечаност одисала је  сагласјем срдаца Христове мале браће и сестара окупљених на истом задатку служења Богу и ближњем.

Извор: Епархија шумадијска