Велика Госпојина у манастиру светог Николе на Озрену

Његово Преосвештенство Епископ зворничко-тузлански Господин Василије служио је празнично бденије у манастиру светог Николе на Озрену чиме је почело прослављање празника Успенија Пресвете Богородице.

„Окупили смо се вечерас да се Богу помолимо и да Господу пред лице, и светитељима чије се мошти овдје налазе: руци свете великомученице Марине и честици моштију светог краља Драгутина, принесемо искрене молитве срца и душе наше. Вечерас ће се у нашој древној светињи, тачно у поноћ служити акатист Пресветој Богомајци. Браћо и сестре, оставите све што будете радили и похитајте у цркву. Они који се спремају за свето причешће могу се током ноћи исповиједити како би се причестили на Литургији у 5 часова или на Светој Архијерејској Литургији у 9,30 часова",истакао је Владика Василије и додао:"Молимо се Пресветој Богомајци да у часу када будемо душу испуштали и када крене на небеса, да тада буде узнесена анђеоским крилима. Молимо се да је анђели принесу је Мајци Божијој како би нас она представила Сину своме Господу Исусу Христу".Светом Архијерејском Литургијом, свечаном литијом и ломљењем славког колача прослављен је Богородични празник.

„Окупили смо се данас да умолимо Милостивог Оца нашег да нам опрости све гријехе учињене мислима, ријечима и дјелима. Окупили смо се и да прославимо ону која се непрестано пред пријестолом Божијим моли за нас а то је Пресвете Богородица, свеопшта мајка наша. Браћо и сестре, ова древна светиња подсјећа нас на славну прошлост нашу. Током година страдала је и ова светиња и они који су у њој свједочили вјеру у Живога Бога. 1953.године на овоме дрвету стваљена је жица око врата митрополиту Нектарију Круљу. Због чега? Зато што је ширио љубав према свим људима. Зато што је свједочио науку Христову и није подржавао безбожни комунистички режим. И данас многи страдају за вјеру Христову. Налазимо се у времену гдје морамо посвједочити вјеру у Христа Господа јаче него икада", истакао је Владика Василије и додао:" Наша црква је аполитична и изнадстраначка. Она упућује свој народ шта да ради и како да се понаша у духу вјере православне. Позивам вас браћо и сестре да не продајете земљу онима чија никада није била. Ако продате земљу, продали сте гробове својих предака а тада сте нико и ништа, изроди свога народа. Чувајте парче српске земље и све оно што је Бог дао славним прецима нашим".

Преосвећени Владика служио је потом парастос свим монасима манастира светог Николе на Озрену а након тога је произвео је у чин архимандрита протосинђела Данила (Радојчића).

„Милошћу Божијом, преко моје смијерности, данас је протосинђел Данило произведен у чин архимандрита ове свете обитељи. Зашто сам то учинио? Учинио сам то јер је добар калуђер који као што квочка окупља своје пилиће око себе, окупља братство овога манастира. Архимандрите Данило, бићеш уписан златним словима у историји ове древне немањићке задужбине ако будеш добар пастир, као што се каже: ином да потврђујеш и својим чином".

Извор: Епархиjа зворничко-тузланска