Велика православна изложба Срце Северне Фиваиде у Риму

Велика православна изложба Срце Северне Фиваиде у Риму
Велика православна изложба Срце Северне Фиваиде у Риму
Велика православна изложба Срце Северне Фиваиде у Риму
Велика православна изложба Срце Северне Фиваиде у Риму

Са благословом Његове Светости Патријарха московског и све Русије Г. Кирила у Руском центру за науку и културу у Риму отворена је изложба фотографија Архиепископа вологодског и великоустјушког Г. Максимилијана под називом Срце Северне Фиваиде.

Фиваида је историјска област у близини Фивије у Египту, где је у време раног хришћанства било много манастира. Вологодска територија у историји Руске Православне Цркве заузима посебно место. Овде се брижљиво чувају ризнице и богатства, али не материјална, већ духовна. Изложба фотографија посвећена је теми савременог православља, показује сурову и дирљиву лепоти природе руског Севера, као и живот обичних људи, монаха и парохијана руске провинције.

Аутор фотографија, Архиепископ вологодски и великоустјушки Максимилијан рекао је у интервјуу за Глас Русије каква је важнсот одржавања ове изложбе у Риму.

Владико Максимилијане, зашто сте за ову православну изложбу изабрали Рим – светски признати центар католицизма?

Рим није само светски признати центар католицизма, већ и град који је спојио у себи мноштво општехришћанских светиња пре поделе Цркве. Почев од Апостола, који су овде умрли мученичком смрћу, и њихови остаци се налазе овде, у Риму. Римске катакмбе и многе друге светиње поштоване су између осталог и од стране православних хришћана. Зато називати Рим светским центром католицизма не би било савим тачно. Ви сте ставили акценат на последњи историјски период овог древног града.

Чиме ваши радови могу да заинтересују и привуку становнике вечног града? Коју идеју бисте хтели да им пренесете?

Ови радови су попут каменчића којима уметник прави мозаик. Ми бисмо хтели њима да одразимо мозаик живота Вологодчана у савремено доба. Ова област је далеки северни крај о којем становници Рима врло мало знају. То није само северна област, то је и Срце Северне Фиваиде. А Фиваида је област у Египту која је била обилно испуњена манастирима и монасима, при чему су многи од њих имали натприродне дарове. Хтео сам да се Рим упозна са савременим животом Северне Фиваиде.

Ова изложба је посвећена савременом православљу. А у чему је по вама главна разлика између савременог Православља и Католицизма? И да ли они имају данас тачке додира?

Тачака додира је код нас много. Између осталог, заједничка забринутост куда се креће савремена цивилизација. То нас спаја, ја сматрам да треба да наствимо дијалог и да тражимо међусобне контакте како бисмо се борили против изазова савремености, које данас видимо, и који се обрушавају на савременог младог и старог човека.

Извор: http://serbian.ruvr.ru/