Велики четвртак у Крагујевцу

Велики четвртак у Крагујевцу
Велики четвртак у Крагујевцу
Велики четвртак у Крагујевцу
Велики четвртак у Крагујевцу

На Велики четвртак, 13. априла 2017. године, Његово Преосвештенство Епископ шумадијски г. Јован служио је свету архијерејску Литургију Светог Василија Великог у Саборној цркви у Крагујевцу.

Саслуживали су свештеници и ђакони Саборног храма. На Свети и Велики четвртак сећамо се четири догађаја који су претходили Христовом Страдању и Васкрсењу, а то су: Христово свето прање ногу ученицима, Тајна вечера, Исусова чудесна првосвештеничка молитва и Јудино издајство. Ови догађаји детаљно су описани у веома садржајном Јеванђељу које се чита на Литургији на Велики четвртак. На смисао и значај ових догађаја епископ Јован је веома јасно указао у беседи коју је произнео након прочитаног Јеванђеља.

Величину и светост овог дана у потпуности су препознали ученици ОШ ,,Станислав Сремчевић“ који су се у великом броју одазвали позиву свог вероучитеља да узму учешћа у свеспасоносној тајни коју је Господ Исус Христос установио на овај дан. Своје учешће у овојтТајни, за коју су се припремали постом, молитвом и добрим делима, ученици су крунисали и запечатили приступањем Светој и Животворној Чаши Господњој.

По завршетку свете Литургије деца су са радошћу примила благослов Епископа, који их је притом даривао иконицама. Литургијско сабрање је након тога настављено у свечаној сали Епархијског двора, где се приступило трпези љубави која је припремљена за све присутне. Након једночасовног заједничарења ученици су отишли својим домовима, спремно и радосно ишчекујући празник над празницима - Васкрсење Христово.

Извор: Епархија шумадијска