Велики чудотворац и проповједник Јеванђеља Христовог

Његово Преосвештенство Епископ будимљанско-никшићки Г. Јоаникије служио је у сриједу 23. фебруара, на празник Светог свештеномученика Харалампија Свету Архијерејску Литургију у цркви Светог Николе у Бијелом Пољу.

Поводом прославе Свештеномученика Харалампија, светитеља из првих вијекова хришћанства, у цркви Светог Николе у Бијелом Пољу Свету Архијерејску Литургију служио је Његово Преосвештенство Епископ будимљанско-никшићки Г. Јоаникије са свештенством. Обраћајући се вјерном народу Владика је подсјетио да је Свети Харалампије живио у вријеме гоњења Хришћана, који су тада живјели доста повучено укрепљујући се вјером. Они су знали да могу доћи времена гоњења, у којима требају да исповиједе име Христово и да га посвједоче животом и својом крвљу.

"Тако је и Свети Харалампије, пун благодати Пресветога Духа, ваистину Божији човјек и велики чудотворац, исцјелитељ и проповједник Јеванђеља Христовог, у својој старости био приведен пред судије, тада безбожне мучитеље. Свети Харалампије је показао толику надмоћ над мучитељима, који не само што га нијесу могли уплашити, него, и када су га мучили, и када су га на огањ метали, Он је и тада проповиједао Јеванђеље Христово и ријечима и чудесима, и одвраћао многе од присутних незнабожаца. Народ је видио пред собом Христовог човјека како страда и на величанствен начин свједочи Христову вјеру, како показује надљудску храброст, коју може да покаже једино онај који је испуњен силом Божијом и благодаћу Пресветога Духа", рекао је владика Јоаникије, говорећи о житију овог Светог мученика.

"Поред тога што треба да знамо да је ова црква под заштитом Божијом и благодаћу Светога Духа, под заштитом оца нашега Светога Николаја Чудотворца, требало би више да помињемо да је она под заштитом Светога Свештеномученика Харалампија. Имамо стари, чудесан обичај, да се његове Свете мошти приликом освећења водице полажу у њу, да би на такав начин и ми преко свете воде примили благодат Светога Харалампија, а и да би наши домови које кропимо такође добили његов благослов и његову заштиту", нагласио је Владика Јоаникије, призивајући на народ милост Божију и молитве великога чудотворца Свештеномученика Харалампија.

Извор: Епархија будимљанско-никшићка