Велики имам Ал-Азара потпуно се слаже с папом

Ахмед Ал-Тајеб, Велики имам  чувеног Каирског универзитета Ал-Азар и водећи ауторитет по сунитском исламу, види „потпуну сагласност“ између циљева његове установе и „новог курса“ Католичке Цркве под папом  Фрањом. Папа је, по његовим речима, „личност која у своме срцу носи поштовање према другим религијама и занима за проблеме сиромашних,“ рекао је Ал-Тајеб у интервјуу италијанском дневнику „Република“.

Велики имам је почетком ове недеље учествовао у раду међународне конференције католичке монашке заједнице Светог Еђидија у Фиренци. Конференција је носила наслов „Оријент и Окцидент. Дијалози култура“. Тајеб је упозорио на даље ширење садашњег стањау свету које карактерише непрекидно погоршање међусобних односа. Религије морају да пронађу излаз интензивирањем дијалога.

Дијалог између Ватикана и Универзитета Ал-Азар је већ неколико година у застоју. Наиме, ова највиша исламска школа је 2011. г. прекинула редовне састанке који су започели још 1998. г. Овај корак је био оправдаван критиком папе Бенедикта XVI верских слобода  у Египту и питањем заштите хришћанских Цркава и њихових установа. У последње време долазило је до повремених сусрета између представника Ватикана и Ал-Азара, али не у виду формалног дијалога.

У Енглеској ће се високи исламски великодостојник састати с премијером Дејвидом Камероном, престолонаследником Чарлсом и поглаваром Англиканске заједнице Јустином Велбијем.

Извор: Катпрес (Р.Ракић)